NS Stations, ProRail en gemeente Utrecht gaan voor nog hogere fietstallingsambities

woensdag 26 oktober 2016 0 reacties 137x gelezen

NS Stations, ProRail en gemeente Utrecht zetten hun samenwerking in een pilot voort. Samen werkten zij aan de innovatieve fietsstalling Jaarbeursplein onder Utrecht CS. Op 26 oktober ondertekenden zij een nieuwe overeenkomst voor nog hogere fietsstallingsambities rond Utrecht CS.
Ondertekenaars vlnr: Heike Luiten, regiodirecteur NS, Lot van Hooijdonk, wethouder verkeer en mobiliteit gemeente Utrecht, Ronald Nomes, directeur Stations ProRail

Ondertekenaars vlnr: Heike Luiten, regiodirecteur NS, Lot van Hooijdonk, wethouder verkeer en mobiliteit gemeente Utrecht, Ronald Nomes, directeur Stations ProRail (Copyright: Stefan Verkerk)

De stalling Jaarbeursplein heeft vanaf de opening in mei 2014 een zeer goede bezetting en tevreden gebruikers (zie filmpje). Gemiddeld wordt de stalling met een 8 beoordeeld (Klantonderzoek 2014 en 2016). Dat is voor alle partijen de belangrijkste reden om de samenwerking te verlengen en de pilot verder uit te breiden tot en met 2019. Gemeente, ProRail en NS Stations dragen in gelijke delen bij aan de kosten. Eind 2016 vindt er een eindevaluatie plaats van de pilot op het Jaarbeursplein.

Nieuwe stallingen
De succesvolle samenwerking bij de stalling Jaarbeursplein wordt voortgezet naar de andere nieuwe stallingen rondom Utrecht Centraal (zie filmpje). Medio 2017 opent het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld, de Stationspleinstalling, haar deuren. Deze stalling telt dan circa 7000 plaatsen. De huidige Noorderstalling wordt samengevoegd met de Stationspleinstalling en ingericht voor buitenmodel- en OV-fietsen. Hiermee wordt het huidige aanbod aan OV-fietsen met circa 750 OV-fietsen uitgebreid.

Doorgaand openbaar fietspad
Door de omvang en het doorgaande openbare fietspad, vraagt de Stationspleinstalling om innovatieve oplossingen voor het beheer van de stalling. De samenwerkende partijen proberen binnen de pilot nieuwe beheeroplossingen uit. Doel is hiervan te leren om zo een stalling op te leveren die voor de reiziger prettig in gebruik is en tegelijkertijd effectief en efficiënt beheer mogelijk maakt.

Eind 2017 opent de Knoopstalling nabij de voormalige Knoopkazerne en de nieuwe Moreelsebrug met circa 3200 plekken. Na de opening van het tweede deel van de Stationspleinstalling is er in totaal plek voor zo’n 22.000 fietsen in overdekte openbare stallingen rondom Utrecht Centraal (ten opzichte van 12.000 op dit moment).

Voor al deze nieuwe stallingen rondom Utrecht Centraal geldt: iedere eerste 24 uur gratis, droog en veilig. Via digitale verwijssystemen bij de ingang zien fietsers direct of en waar er nog plek vrij is.

 

 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.