Noord-Nederland werkt aan energietransitie

vrijdag 10 november 2017 Guus Puylaert 51x gelezen

Een selectie van zo’n 200 pioniers, ondernemers, onderwijsinstellingen en plannenmakers uit Drenthe, Fryslân en Groningen lieten zien dat er in regio Noord Nederland hard gewerkt wordt aan de energietransitie. Niet praten maar doen, was de boodschap tijdens de Klimaattop Noord-Nederland op 9 november in Groningen.

Op de top zijn 20 afspraken ondertekend die leiden tot minder CO2-uitstoot. Zo verkent Rijkswaterstaat samen met lokale overheden en marktpartijen de A37 voor het plaatsen van zonnepanelen over veertig kilometer aan wegen van Hoogeveen naar Emmen.

Ook is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend over grootschalige elektrolyse in de chemische sector en hebben Arriva en Stadler een afspraak ondertekend over het ombouwen van de huidige treinen naar toestellen met een batterij, zodat ze in de nabije toekomst hybride zijn.

Lees ook: Arriva sorteert voor op batterijtreinen (+ / OV-Magazine)

Kansen voor waterstof
Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe noemt de ontwikkelingen van groene waterstof kansrijk: “Maar het zal niet vanzelf gaan. Daarom zetten de drie noordelijke overheden zich in om samen met het bedrijfsleven en het Rijk aan deze ‘gamechanger’ te werken. Dit evenement laat nog eens zien dat de energietransitie alleen kan worden gerealiseerd als we het samen doen: overheid, bedrijfsleven en de inwoners.”

Van Parijs naar Noord-Nederland
De Klimaattop Noord is een initiatief van de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe en New Energy Coalition. Het is een opvolging van de Nationale Klimaattop uit 2016, waar belangrijke afspraken werden gemaakt over het mondiaal en nationaal terugdringen van CO2-uitstoot.

Meer over de Klimaattop Noord leest u in Verkeerskunde #6.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.