Zeventig procent ouders gebruikt mobieltje achter het stuur

maandag 4 februari 2019 Jan Willem Kerssies 109x gelezen

Bijna zeventig procent van de ouders gebruikt het mobieltje achter het stuur. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder kinderen. “Ronduit schokkend”, noemt de ANWB de cijfers.

“Dat het zo ernstig was, verrast ons”, zegt een woordvoerder van de ANWB. De vereniging noemt het onverantwoord dat ouders de smartphone gebruiken, waar hun kroost bij is. “Als ouders het zelf doen, denken kinderen dat zij op de fiets ook een mobieltje mogen gebruiken.”

Hogere boete
Veilig Verkeer Nederland pleit voor een verdubbeling van de boetes. Dit ‘voorbeeldgedrag’ moet harder worden aangepakt. “We zullen de plannen nog eens op papier zetten en de politiek vragen het op de agenda te zetten”, zegt Rob Stomphorst. “Dat mag ook op de fiets gelden, want die 95 euro mag dan ook 190 euro worden als ouders hun kinderen bellend naar school brengen. We worden doodziek van dit wangedrag, want onoplettendheid door afleiding kost jaarlijks tientallen mensenlevens.”

Voorbeeld volgen
Ook de minister is verbaasd over de cijfers. “Dit kan natuurlijk niet. Iedere ouder weet dat kinderen vaak meer je voorbeeld volgen dan je regels”, zo zegt Cora van Nieuwenhuizen (IenW). “Ik ben gestart met de campagne MONO om mensen te wijzen op de noodzaak maar één ding tegelijk te doen in het verkeer, namelijk je aandacht op de weg houden. Met het appverbod op de fiets stellen we net als bij de auto een duidelijke norm.”

Verkeerslessen
Vanaf 1 juli wordt appen of bellen op de fiets bestraft met een boete van 95 euro. De ANWB vroeg de kinderen ook of ze zelf wel eens appen op de fiets. Daarbij gaf 21 procent aan dat inderdaad wel eens te doen. De ANWB-woordvoerder zegt hierover: “Maar voor ons is het duidelijk dat we in onze verkeerslessen aan kinderen nog meer aandacht moeten besteden aan de gevaren van afleiding in het verkeer. Daarbij zal een belangrijke boodschap zijn dat zij hun ouders daarop moeten aanspreken.”

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • Samen zoeken naar slimme mogelijkheden Samen zoeken naar slimme mogelijkheden Goedemorgen. Misschien moet ik in uw specifieke geval ‘goedemiddag’ zeggen, maar ik stel me voor dat het ochtend is. Dat u uw computer heeft opgestart met een eerste kop koffie... 19 februari Marc van den Tweel, directeur...
  • Start hoger beroep voor gezonde lucht Start hoger beroep voor gezonde lucht Vandaag dient het hoger beroep in de rechtszaak voor gezonde lucht die Milieudefensie aanspande tegen de Nederlandse staat. Milieudefensie vindt, samen met veel Nederlanders,... 18 februari Redactie
  • Stevige ambitie voor veiliger verkeer Stevige ambitie voor veiliger verkeer Nul verkeersdoden in 2030: het is de niet geringe ambitie van het Strategisch plan verkeersveiligheid 2030 (SVP2030). Donderdag tekenden minister Van Nieuwenhuizen van... 14 februari Maurits van den Toorn

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.