Zestig procent snelwegongevallen vindt plaats nabij op- en afritten

dinsdag 26 november 2019
timer 1 min

Zestig procent van alle snelwegongevallen vindt plaats binnen een straal van één kilometer van een op- of afrit, concludeert verzekeraar Univé na analyse van geregistreerde snelwegongevallen.

Univé analyseerde 75 duizend geregistreerde snelwegongevallen en kwam daarna tot de conclusie dat 6 op de 10 snelwegongevallen in de buurt van op- of afritten plaatsvindt.

Regionale verschillen

Ook constateerde Univé regionale verschillen. In de provincie Groningen was het aantal ongevallen nabij op- en afritten 72,3 procent, in Zeeland was dit 33,3 procent. In Zuid-Holland waren in absolute getallen de meeste ongevallen vlakbij op- en afritten (5.600), in Zeeland slechts 174.

Dodelijke ongevallen

Het aantal dodelijke ongevallen bij op- en afritten is juist 34 procent lager vergeleken met de rest van de snelweg. Het aantal ongevallen met letsel is vrijwel hetzelfde. De dag van de week heeft een verwaarloosbare invloed; op werkdagen is het aantal ongelukken bij op- en afritten 0,5 procent hoger vergeleken met zaterdag en zondag.

A10

Het afgelopen jaar gebeurden de meeste ongevallen bij afritten Amsterdam-Osdorp (A10), Amsterdam-Tuindorp (A10) en Rotterdam-Crooswijk (A20). Op de A10 vonden vorig jaar 41,8 ongelukken per kilometer snelweg plaats, waarmee de kans op een ongeval op de A10 het hoogste is. Laagste ongevalkans heeft de A77 tussen Boxmeer en Duitsland, met 0,4 ongevallen per kilometer snelweg.

Lees hier meer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.