Werkagenda voor mobiliteit en verkeer tussen vijf provincies en Noordrijn-Westfalen

maandag 25 februari 2019
timer 2 min
Vijf Nederlandse provincies en het ministerie van Verkeer in Noordrijn-Westfalen gaan samen het grensoverschrijdende personen- en goederenvervoer over weg, water en spoor verbeteren.

De Nederlandse en Duitse partners zetten de komende jaren onder andere in op het vereenvoudigen en versnellen van regionale grensoverschrijdende snelfietsroutes en bus- en spoorverbindingen en internationale treinverbinding, zoals tussen Amsterdam-Frankfurt en Amsterdam-Berlijn. Daarnaast willen de partners met Europese subsidies de voorzieningen voor de binnenscheepvaart en het vrachtverkeer over de weg verbeteren.

Uitwisselen kennis

Het meest gebruikte vervoersmiddel tussen Nederland en Duitsland is nog steeds het auto- en vrachtverkeer. Om dit soepel te laten verlopen, is het uitwisselen van kennis over slim gebruik van informatie over wegwerkzaamheden en verkeersgegeven een van de belangrijke activiteiten.


Daarnaast vinden er aan beide zijden van de grens pilots plaats met verschillende vormen van vervoer en duurzaamheid. Door kennis met elkaar te delen, zijn deze pilots makkelijker in een groter gebied toe te passen. De partners wisselen onder andere ervaringen uit over nieuwe mobiliteitsoplossingen, zoals Mobility as a Service (MaaS). Ook onderzoeken ze gezamenlijk alternatieve brandstoffen voor alle verkeersmodaliteiten.  

Station Zwolle als voorbeeld

De ontwikkelingen rond het tweede spoorknooppunt van Nederland, de Spoorzone Zwolle, vormden een mooi voorbeeld voor de afspraken tussen de Nederlandse en Duitse partners. In het stationsgebied wordt gewerkt aan de verbetering en uitbreiding van de infrastructuur voor treinen, bussen en fietsen, elektrificatie van het OV en meer fietsenstallingen. Projecten die ook in het grensgebied als voorbeeld kunnen dienen. Daarnaast kijken de partners naar de mogelijkheden om de treinverbinding Münster-Enschede door te trekken naar Zwolle.

Ook het gebied rond het station Zwolle wordt aangepakt, zodat er een betere verbinding met de stad ontstaat en het een aantrekkelijke ontmoetingsplek is voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Het gebied wordt klimaatadaptief ingericht om overlast bij extreme regenval en hitte te voorkomen en voorziet straks in de eigen energiebehoefte.

Met het ondertekenen van de werkagenda zetten de partners in 2019 vervolgstappen op het gebied van mobiliteit en verkeer die de economie van de gehele regio stimuleren.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.