Wandelaars hebben aantrekkelijke en veilige infrastructuren nodig

dinsdag 22 januari 2019
timer 2 min
De Omgevingswet komt eraan en Wandelnet is erbij. Het wordt tijd om ‘te voet gaan’ meer aandacht te geven. Wat is nodig daarvoor? Aantrekkelijke en veilige infrastructuren.

De groeiende populariteit van wandelen past prima in de maatschappelijke megatrends die Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet, ziet. “De eerste trend op mijn netvlies heeft betrekking op de toekomst van onze aardbol. De klimaatveranderingen, energievraagstukken en hoe we onze leefomgeving willen doorgeven aan onze kinderen. De tweede trend vormen de technologische ontwikkelingen, van Artificial Intelligence tot zelfrijdende auto's.”


Dichtbijheid

De derde megatrend die Van Dijk signaleert is wat zij ‘dichtbijheid’ noemt. “Daaronder versta ik meer dan fysieke nabijheid van functies. Ik bedoel de toenemende focus op je eigen straat, op de menselijke maat. Meer aandacht voor je eigen buurt, zelf langs de boer fietsen om te weten waar je voedsel vandaan komt. Het toenemende besef dat je niet per se ver hoeft te reizen om echt iets mee te maken. Weten dat buren mogelijk veel langer dan vroeger in hun eigen huis blijven wonen.” 

 

Ogen dicht

Wandelen is een uiterst schone en duurzame vorm van verplaatsen, zegt Van Dijk. Bovendien een heel natuurlijke beweging die je al van kinds af aan aanleert. “En laten we niet vergeten dat wandelen vooral leuk is. Wie zijn ogen dichtdoet en zich de ideale straat indenkt, ziet daar waarschijnlijk geen auto`s die veel plek innemen. De auto speelt een rol in de samenleving maar in de mobiliteitswereld valt nog veel te doen om het kunnen verplaatsen centraal te stellen in plaats van de auto.”  

Lees het hele artikel met Ankie van Dijk uit het Trendboek Mobiliteit 2019.

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.