Verkiezingsprogramma’s Zuid-Holland: positief beeld voor de fietser

vrijdag 8 maart 2019 Marcel Slofstra 73x gelezen

De NOS produceert momenteel een serie over de aankomende verkiezingen voor de Provinciale Staten aan de hand van de verschillende partijprogramma’s. Daaruit blijkt dat er in Zuid-Holland veel fietsvriendelijke programma’s zijn om uit te kiezen. Wim Bot, beleidsmedewerker van de Fietsersbond, geeft in deze serie zijn reactie hierop.

In de buurt van Leiden wordt binnenkort een fietstunnel van 22 miljoen gebouwd. Bot: "Als je ook alle maatschappelijke kosten en baten in zo'n berekening meeneemt, valt 22 miljoen euro eigenlijk best mee. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheids- en milieuvoordelen. En de winst in reistijd."

Positief beeld
De Fietsersbond heeft de verkiezingsprogramma’s ook bekeken en bevestigt een positief beeld voor de fietser. "Gelukkig zijn er eigenlijk nooit vijanden van de fiets, dat is een groot voordeel voor ons. En de aandacht voor de fiets groeit nog steeds. In Zuid-Holland zijn vooral D66, de SP en GroenLinks de fietser goed gezind.", aldus Bot. "Er is een ambitieus programma om snelfietsroutes aan te leggen. Naast de routes die al zijn aangelegd, begint de provincie met nog eens 10 verkenningen voor nieuwe fietssnelwegen."

Gestegen actieradius fietsforens
Rien Nagtegaal is wethouder in Katwijk en kan niet wachten totdat de fietsroute van Katwijk naar Leiden gerealiseerd is. "Dan rij je in één keer van de boulevard van Katwijk naar het centrum van Leiden zonder noemenswaardige hindernissen.”

Dankzij de opkomst van de elektrische fiets is de actieradius van de forens een stuk groter geworden. De vrouw van Wim Bot bijvoorbeeld fiets een paar keer per week 14 kilometer naar haar werk. En volgens Katwijker Rien Nagtegaal is Den Haag met de e-bike nu ook binnen fietsafstand gekomen."500 meter hiervandaan ligt al een snelfietsroute naar Den Haag, dat is een kilometer of 20. Prima te doen." Wim Bot: "Vorig jaar was 40 procent van de nieuw verkochte fietsen elektrisch."

Lees hier het hele artikel van de NOS

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.