Tijdelijke achtergrondwaarde PFAS ingesteld
Om bouwers en baggeraars in staat te stellen hun werkzaamheden vlot te hervatten, heeft minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) een tijdelijke, landelijke achtrgrondwaarde voor PFAS vastgesteld.
De minister onderbouwt dit met wetenschappelijk advies van het RIVM en Deltares.
Van Veldhoven heeft afgesproken met opdrachtgevers, gemeenten, provincies en waterschappen de geboden ruimte zo snel mogelijk en maximaal te gebruiken. Voor grond en baggerbedrijven die in de knel zijn gekomen, wil het kabinet de mogelijkheden om aan krediet te komen verruimen.
Belangrijke stap
Van Veldhoven: “We zetten hiermee een hele belangrijke stap waardoor veel grond- en bagger werkzaamheden weer door kunnen, terwijl we zorgen voor de bescherming van onze gezondheid en het milieu.”
Metingen
Van Veldhoven verzocht eerder al om metingen op diverse plekken in Nederland, om er zodoende achter te komen hoeveel PFAS er daadwerkelijk in de bodem zit. Door de lage achtergrondwaarde en de ontstane onzekerheid zijn veel bouw- en baggerprojecten stil komen te liggen.
Achtergrondwaarde
Het RIVM adviseert nu op basis van metingen een achtergrondwaarde van 0,8 microgram PFAS per kilo grond voor de landbodem te hanteren, dit was 0,1. Dit betekent in de praktijk dat grond- en baggerbedrijven meer ruimte hebben om veilig grond te verzetten en te baggeren.
Snel de draad weer oppakken
Van Veldhoven ziet graag dat bedrijven vlot de draad weer oppakken: “Elke dag telt. Ik heb zelf gezien hoeveel problemen grond- en baggerbedrijven kunnen hebben door PFAS. Niet alles is hiermee opgelost, maar dit is een grote stap. Het is nu vooral ook zaak dat de geboden ruimte benut wordt. De PFAS-problematiek is zeer complex. Er kon en kan al heel veel wel, maar het is in de praktijk soms ingewikkeld de mogelijkheden die er zijn te benutten. Daar blijven we met man en macht aan werken.”
Reactie plaatsen •