Stevige ambitie voor veiliger verkeer

donderdag 14 februari 2019
timer 3 min

Nul verkeersdoden in 2030: het is de niet geringe ambitie van het Strategisch plan verkeersveiligheid 2030 (SVP2030). Donderdag tekenden minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en vertegenwoordigers van de decentrale overheden in Utrecht het startakkoord voor het plan, dat de thema’s benoemt waarvoor actie nodig is. Het streven is eind dit jaar een actieplan met concrete maatregelen te hebben.

Het is goed dat er geen doekjes om worden gewonden en het is goed dat het plan er ligt. Het is nu zorgen dat het geld voor de gewenste maatregelen er komt, vatte SWOV-directeur Peter van der Knaap de situatie samen. ‘We moeten alles uit de kast halen om effect te bereiken, want verkeersonveiligheid is een veelkoppig monster.’ Ook hoofddirecteur Frits van Bruggen van de ANWB riep de overheid en vooral de provincies en de regio’s op geld vrij te maken voor verkeersveiligheid. De uitvoering wordt een taak van de decentrale overheden, die op hun eigen regio toegesneden maatregelen kunnen nemen.

Het is ook goed dat de ambities groot zijn, al wekt het streven naar nul verkeersdoden enige verbazing. Ook de minister realiseert zich dat de nul niet zal worden gehaald, maar heeft er toch bewust voor gekozen om het zo te formuleren. ‘Elk getal dat je noemt is heel naar, het gaat om de onderliggende ambitie dat je echt geen slachtoffers wilt.’ Dat is ook de reden dat er geen tussendoelen in de trant van ‘xx verkeersdoden in 2025’ in het plan staan.

De ambities van het plan zijn alleen haalbaar als er op alle terreinen activiteit komt, betoogde Reint Jan Renes, lector cross mediale communicatie in het publieke domein aan de Hogeschool Utrecht. In het verleden is beleid wel eens (te veel) blijven steken in voorlichtingscampagnes en communicatie, vanuit de flauwe hoop dat mensen hun gedrag daardoor wel zouden veranderen.

Dat gaat niet gebeuren, want campagnes zonder achterliggend beleid leiden tot onverschilligheid (‘ach ja, het zal wel’ wordt de reactie bij het zien of horen van het zoveelste spotje). Het aanpakken van bijvoorbeeld drankgebruik in het verkeer is alleen effectief als er, behalve communicatie, maatregelen over de hele breedte worden genomen: accijnsverhoging, een hogere leeftijdslimiet, minder reclame voor alcohol, schenktraining voor horecapersoneel en handhaving op alle terreinen, onder meer door verkeerscontroles en staandehoudingen. Pas door zo’n heel pakket aan maatregelen gaan er bij mensen gaandeweg nieuwe gewoontes inslijten. Het betekent dat ingezet beleid lange tijd volgehouden moet worden.

Meer over het SPV2030 in het komende nummer van Verkeer in Beeld

 
Auteur: Maurits van den Toorn

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.