Staatssecretaris Van Veldhoven genomineerd voor Big Brother Award

maandag 14 januari 2019
timer 2 min

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is één van de zes genomineerden voor de Big Brother Award. De award wordt uitgereikt aan privacyschenders in Nederland door de organisatie Bits of Freedom. “Met haar passiviteit levert ze de reiziger over aan de chaos, waardoor ook hun privacy in het geding komt”, zo is het oordeel van het expertpanel.

“De bewindsvrouw neemt geen regie in de ontwikkeling om reizen voortaan van deur tot deur te organiseren: het project Mobility as a Service (MaaS)”, zo zegt Bits of Freedom in een verklaring.

Laksheid
“Ze laat na de NS en andere openbaar vervoerders te verplichten hun data open te stellen voor andere app-makers. Ze doet niets tegen het ontstaan van platform-monopolies als Google en Uber. Ze zorgt niet dat vervoersmaatschappijen op één manier hun gegevens uitwisselen. Door haar laksheid op al deze fronten komt ook de privacy van de reiziger in het geding: het gebruik van verzamelde reisgegevens wordt onvoldoende beperkt.”

Er zijn binnen MaaS veel partijen die apps willen aanbieden voor specifieke doelgroepen of regio’s om reizigers te helpen van deur tot deur hun reis te plannen, te boeken en te betalen. Vervoersbedrijven willen data echter niet delen, terwijl dit in specifieke gevallen in het belang van de reiziger is. Automobilisten moeten geholpen worden een veel groter deel van hun reis met openbaar vervoer en/of fiets te maken.

Reizigers zijn het slachtoffer van het uitblijven van overheidssturing: aan de ene kant omdat er teveel ruimte wordt geboden voor aantasting van de privacy, terwijl er aan de andere kant te weinig wordt gedaan aan datamonopolievorming. Als openbaar vervoersbedrijven zelf kunnen bepalen wat ze wel en niet met de data over ons gedrag kunnen doen, is de kans klein dat het belang van de reiziger voorop wordt gesteld.” 

Deskundig panel
De kanshebbers voor de Expertprijs zijn genomineerd door een panel van deskundigen met uiteenlopende achtergrond: Carline van Breugel (voorzitter LSVb), Mitchell Esajas (medeoprichter New Urban Collective), Walter Etty (voorzitter ROVER), dr. Jurenne Hooi (armoededeskundige), Wim Jongejan (voormalig huisarts, publicist), Paula Sie (jurist Woonbond) en Linda Vermeulen (bestuurder FNV). Eerder werd bekendgemaakt dat minister Hugo de Jonge (VWS), Wopke Hoekstra (Financiën) en Kenter Jeugdzorg zijn voorgedragen. De overige twee genomineerden worden volgende week bekendgemaakt.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.