Smart cities gebaat bij langetermijnvisie

woensdag 13 maart 2019 Marcel Slofstra 55x gelezen

De digitale transformatie van de openbare ruimte is in volle gang. Vele pilots, Proof of Technology en Proof of Concept projecten zijn de afgelopen jaren uitgevoerd. Overheden en bedrijfsleven trokken hierin samen op en verdeelden de kosten. Kennisinstellingen zien in deze ontwikkeling nieuwe onderwerpen voor thesissen, stages, afstudeeropdrachten en hebben zelfs hun curriculum aangepast aan de smart city ontwikkeling.

In living labs maken inwoners, bewust en onbewust, kennis met de mogelijkheden in de digitale transformatie van hun stad. Kortom er is veel energie en aandacht voor deze ontwikkeling met vergaande economische en maatschappelijke gevolgen.


In Barcelona, tijdens de Smart City World Expo, is het initiatief geboren om een duidelijk signaal vanuit het bedrijfsleven af te geven. Bedrijven zijn namelijk pilotmoe door de gelijkluidende pilots en het te vaak ontbreken van het perspectief op een vervolg.

De redenen dat opschaling uitblijft zijn zeer divers, van onbekendheid tot data angst en van langjarige investeringen tot silo gerichte budgetten. Daarbij worden onderwerpen als privacy en gezondheid vooruitgeschoven.

 
Oproep aan staatssecretaris

Directies van vooraanstaande bedrijven uit de smart city community doen een duidelijke oproep aan staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) om tot een nationale regie te komen waarin het bedrijfsleven samen met overheden werkt aan gerichte projecten.

Voor de opschaling van pilots moeten ook de lastige zaken aangepakt worden omtrent samenwerking, risicoverdeling,  standaardisering en financiering. Daarbij mag er geen aandacht ontbreken voor de ethische kant van de digitalisering van de stad.

Bekijk hier ook de videoboodschap

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

  • Autonoom varen op campus TU Autonoom varen op campus TU Maandag 18 maart opent Minister Cora van Nieuwenhuizen het Researchlab Autonomous Shipping (RAS) op The Green Village bij de TU Delft. Dit nieuwe researchlab biedt een... 18 maart Marcel Slofstra
  • SWOV doet onderzoek naar afleiding door smartphonegebruik SWOV doet onderzoek naar afleiding door smartphonegebruik SWOV wil meer weten over het effect van zowel handheld als handsfree smartphonegebruik op het kijkgedrag en rijgedrag van automobilisten. Daarvoor doet SWOV onderzoek in een... 18 maart Marcel Slofstra
  • RAI-vereniging: Uitgangspunten CO2-reductie onrealistisch RAI-vereniging: Uitgangspunten CO2-reductie onrealistisch De RAI-vereniging stelt dat de CO2-reductie die voor rekening moet komen van personenauto's in het huidige klimaatplan niet realistisch is. 15 maart Marcel Slofstra

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.