Smart cities gebaat bij langetermijnvisie

woensdag 13 maart 2019
timer 2 min

De digitale transformatie van de openbare ruimte is in volle gang. Vele pilots, Proof of Technology en Proof of Concept projecten zijn de afgelopen jaren uitgevoerd. Overheden en bedrijfsleven trokken hierin samen op en verdeelden de kosten. Kennisinstellingen zien in deze ontwikkeling nieuwe onderwerpen voor thesissen, stages, afstudeeropdrachten en hebben zelfs hun curriculum aangepast aan de smart city ontwikkeling.

In living labs maken inwoners, bewust en onbewust, kennis met de mogelijkheden in de digitale transformatie van hun stad. Kortom er is veel energie en aandacht voor deze ontwikkeling met vergaande economische en maatschappelijke gevolgen.


In Barcelona, tijdens de Smart City World Expo, is het initiatief geboren om een duidelijk signaal vanuit het bedrijfsleven af te geven. Bedrijven zijn namelijk pilotmoe door de gelijkluidende pilots en het te vaak ontbreken van het perspectief op een vervolg.

De redenen dat opschaling uitblijft zijn zeer divers, van onbekendheid tot data angst en van langjarige investeringen tot silo gerichte budgetten. Daarbij worden onderwerpen als privacy en gezondheid vooruitgeschoven.

 
Oproep aan staatssecretaris

Directies van vooraanstaande bedrijven uit de smart city community doen een duidelijke oproep aan staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken) om tot een nationale regie te komen waarin het bedrijfsleven samen met overheden werkt aan gerichte projecten.

Voor de opschaling van pilots moeten ook de lastige zaken aangepakt worden omtrent samenwerking, risicoverdeling,  standaardisering en financiering. Daarbij mag er geen aandacht ontbreken voor de ethische kant van de digitalisering van de stad.

Bekijk hier ook de videoboodschap

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.