Significante stijging aantal snelwegongevallen

maandag 14 oktober 2019
timer 2 min

Het aantal ongevallen op snelwegen is in de periode 2013-2018 toegenomen van 17 duizend tot 38 duizend. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers op snelwegen is in dezelfde periode toegenomen van 63 tot 81.

Dit blijkt uit cijfers van SWOV.

Afleiding en snelheid
De belangrijkste oorzaken van ongevallen zijn afleiding door smartphones en een te hoge snelheid. Ook is de handhaving op snelwegen afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van SWOV, in opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap.

Vooral het aantal kop-staarbotsingen is toegenomen, net als het aantal eenzijdige ongevallen waarbij een voertuig in de berm raakt. Afleiding, snelheid, alcohol en drugs worden genoemd als grootste ongevalsveroorzakers. Ook grove snelheidsovertredingen, van meer dan 40 kilometer te snel, veroorzaken ongevallen. Ten slotte noemt SWOV het vertrouwd rijden met cruise control als ongevalsoorzaak.

Handhaving
De SWOV hekelt ook het grotendeels wegvallen van gericht, planmatig toezicht door de politie sinds de vorming van de Nationale Politie in 2013. De opsporing van crimineel gedrag in het verkeer kreeg vanaf dat moment prioriteit boven handhaving op verkeersovertredingen. Het aantal staandehoudingen laat dan ook een dalende trend zien, in 2017 waren dat er 20 duizend, in 2006 was dat aantal nog meer dan 100 duizend. Het aantal bekeuringen na staandehoudingen is ook fors afgenomen, van meer dan meer dan een miljoen in 2008, tot nauwelijks 400 duizend in 2018.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.