Rotterdam en Haarlem in top 10 met dodelijkste verkeersuitstoot

donderdag 28 februari 2019
timer 2 min

Haarlem staat op plaats zes qua dodelijkste regio’s ter wereld als het gaat om verkeersuitstoot. Dat blijkt uit onderzoek van de International Council on Clean Transportation (ICCT) en twee Amerikaanse universiteiten. Rotterdam bezet plek acht.

 

“Op basis van uitgebreid bronnenonderzoek concludeert die organisatie dat Haarlem en Rotterdam in de top-10 staat van regio’s waar in 2015 per 100.000 inwoners de meeste mensen overleden aan uitstoot van bijvoorbeeld dieselauto’s en vrachtverkeer”, zo meldt het Algemeen Dagblad. De top 10 wordt bezet door louter Europese regio’s. Milaan, Turijn en Stuttgart hebben de twijfelachtige eer om de top 3 te vormen.

Europese regio's
Als reden dat de top 10 alleen maar bezet wordt door Europese regio’s, is dat er in verhouding veel dieselauto’s rondrijden. Daarnaast is de lucht van veel Aziatische steden door andere emissiebronnen al een stuk minder schoon. Dit zorgt ervoor dat het aantal sterfgevallen dat aan verkeersuitstoot toe wordt geschreven, kleiner is.

Het aandeel verkeersuitstoot in het aantal doden door luchtvervuiling is in Rotterdam opvallend groot: met zo’n 38 procent staat de stad wereldwijd op de tweede plaats. In Rotterdam werd in 2016 een milieuzone ingevoerd. Of dit effect heeft op het aantal slachtoffers is in dit onderzoek niet duidelijk omdat alleen met cijfers uit 2015 is gerekend.

Specifieke details ontbreken
Veel specifieke details over Haarlem en Rotterdam worden niet gegeven in het onderzoek. Zo is niet duidelijk of de omgeving van Schiphol ook bij de regio Haarlem hoort. Lees hier het volledige onderzoek van ICCT.

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.