Rook onder de motorkap

woensdag 30 januari 2019
timer 4 min
Ik had nog niet eens zo lang mijn rijbewijs, toen ik met mijn Subaru Mini Jumbo naar België reed, samen met mijn zusje. Tot er onder de motorkap opeens iets ontplofte. Rook kwam naar buiten, maar we konden – weliswaar flink geschrokken – veilig naar de vluchtstrook. Even later werden we weggesleept. Dat was nog enger, want de sleepkabel was kort, dus we zaten dicht op de best wel snel rijdende sleepauto. Toen we van de snelweg afgingen, volgde een haakse bocht, waarbij het stuur in het stuurslot schoot. Niemand had mij ooit verteld dat je de sleutel in het contactslot moet laten zitten als je gesleept wordt. Het liep goed af, maar ik schiet soms nog weleens wakker van wat er had kunnen gebeuren.

Door: Petra Delsing, Directeur CBR

En er zijn nog steeds veel situaties waar je in je rijlessen als kersverse automobilist niet op bent voorbereid. Denk aan het rijden in een parkeergarage, aquaplaning tijdens een flinke regenbui of rijden in het donker. Wat dat betreft hebben we ook nu nog veel te winnen.

Fijn is dat je tegenwoordig als 17-jarige met 2toDrive het eerste jaar nog een ervaren bestuurder naast je hebt. Die kunnen je door dit soort situaties heen loodsen. Zodat je de volgende keer zonder stress de garage inrijdt. Maar is er ook winst te halen voor de verkeersveiligheid? Het antwoord daarop is ja, want er vallen nog steeds honderden verkeersdoden per jaar.

Er wordt momenteel nagedacht over de vierde richtlijn rond rijbewijzen. Als we toe willen naar nul verkeersdoden, dan moet je ook kijken naar een richtlijn die bijdraagt aan een veiliger verkeer. Hebben we dan meer tijd nodig voor de examenrit? En moet er niet meer aandacht komen voor de zogenaamde ‘hogere vaardigheden’ zoals gevaren herkennen, of beter: vermijden? Want de beginnende bestuurder is nu eenmaal kwetsbaar in het verkeer. Over dit soort thema’s zijn we continu in gesprek met onze stakeholders en onze opdrachtgever. Een mooie kapstok voor die gesprekken wordt het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030. Wat me in de gedachtenvorming daaromtrent aanspreekt, is dat er heel veel aandacht is voor de factor mens en het gedrag. De mens staat centraal, meer dan ooit.

We nemen op dit vlak ook zelf het voortouw. Met onze nieuwe missie ‘Veilig thuiskomen, door informeren, toetsen en monitoren’ benaderen we onze doelgroepen actief. En dan niet alleen via de website, maar ook via social media als Twitter, Facebook en Instagram. Zo zijn we oktober vorig jaar gestart met een media campagne op Facebook en Instagram. Wie googlede rond het thema ‘Rijbewijs halen’ kreeg een advertentie met een rijbewijstip die helpt bij het vinden van een goede rijschool en inzicht geeft in de kosten en duur van de opleiding. De tips verwezen ook naar een miniwebsite www.cbr.nl/rijbewijstips waar alle tips te vinden waren. 40 procent van alle jongeren in de leeftijd van 15 t/m 19 jaar heeft deze rijbewijstips gezien. Dus we gaan verder met deze campagne.

Wij kunnen in het huidige examen niet alles aftoetsen. Het rijexamen zit al bomvol. Wat we wel kunnen is aspirant-bestuurders adviseren zich zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat ze terechtkomen bij een rijschool die opleidt voor een veilige deelname aan het verkeer. Want hoe meer ze tijdens hun rijopleiding leren, hoe minder snel ze in de situatie terecht kunnen komen, waarin ik destijds belandde.

Deze blog is verschenen in Blogs van buiten. Een verzameling blogs uitgegeven door het Ministerie van IenW. De gebundelde uitgave van alle blogs die het afgelopen jaar verschenen zijn op intranet van het ministerie kunt u hier downloaden.

Lees ook:
Wegverkeer is heel logisch. Toch?

 
Auteur: Petra Delsing

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.