Provincie Utrecht en Qbuzz introduceren kwaliteitsnetwerk openbaar vervoer

vrijdag 15 maart 2019 Marcel Slofstra 134x gelezen

Vervoerder Qbuzz en de provincie Utrecht introduceren vanaf 2020 een hoogwaardig kwaliteitsnetwerk voor het openbaar vervoer. Om de stad Utrecht en het omliggende gebied beter met elkaar te verbinden moet de reiziger vaak, snel en betrouwbaar kunnen reizen en beschikken over een goede aansluiting op de trein en P+R.

Sinds Qbuzz is gaan rijden in 2013 is het gebruik van het openbaar vervoer gestaag gegroeid. Woningbouw in en rondom de gemeente Utrecht en groeiende files op de wegen stellen het openbaar vervoer onder steeds meer druk. Het nieuwe netwerk dat de provincie en vervoerder momenteel ontwikkelen, biedt daarvoor de ruimte.

 

Metrokwaliteit
Op de belangrijkste verbindingen gaat Qbuzz vaker en sneller rijden met comfortabele bussen voorzien van extra zitplaatsen. Dit moet resulteren in lijnverbindingen van ‘metrokwaliteit’. De nieuwe lijnen gaan rijden onder de naam U-link.De provincie Utrecht en Qbuzz gaan een groot aantal bussen te vervangen. Een deel van deze bussen zal gaan rijden op het nieuwe U-link netwerk. De nieuwe U-link lijnen waarmee stad en regio aan elkaar worden gekoppeld krijgen een eigen vormgeving, binnen het huismerk van U-OV, en worden dankzij lijnkleuren makkelijk herkenbaar voor de reiziger. Bovendien gaan meer bussen rijden op piekmomenten tijdens de spits. 

 

Onder meer door doorontwikkeling van een app met reisbegeleiding en door slimme bijsturing van de verkeersleiding wil Qbuzz de kwaliteit van het openbaar vervoer in de regio verhogen.

 

Tienduizend extra reizen per dag
De ambitie van de provincie en Qbuzz is om in de periode tot 2024 de  klanttevredenheid te verbeteren en om een reizigersgroei te realiseren van minstens tien procent. Dat is zo’n tienduizend extra reizen per dag).Hiervoor is 7 miljoen euro vrijgemaakt door de provincie Utrecht en Qbuzz.

 

Invoering tijdens concessie
De grootschalige invoering van deze nieuwe productformule voor het openbaar vervoer tijdens een lopende concessie is uniek in Nederland. Net als het recente besluit over de tussentijdse vervanging van een groot aantal bussen, waarvan er 55 elektrisch worden. Hoe precies het nieuwe lijnennetwerk van U-link eruit gaat zien, wordt uitgewerkt in het vervoerplan U-OV 2020.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.