Prijsontwikkeling auto en ov nagenoeg gelijk

maandag 7 januari 2019 Jan Willem Kerssies 60x gelezen

De prijsontwikkeling van het openbaar vervoer en autokosten tussen 2009 en november 2018 is nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Kosten voor zowel de auto als het ov stegen in die periode meer dan de gemiddelde consumentenprijzen.

Het ov was in november 2018 zo’n 23 procent duurder dan in 2009. De kosten voor een rit met de bus, tram en taxi stegen meer dan die van een treinkaartje. Tijdens dezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg in de periode 15 procent.

Tien keer zoveel
Nederlanders besteden tien keer zoveel aan autokosten, een derde daarvan zijn brandstofkosten, als aan het openbaar vervoer. Autokosten bestaan daarnaast onder andere uit aanschafprijs, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeergeld. De verzekering van de auto was eind 2018 het meest gestegen ten opzichte van 2009 met 45 procent. Ook de parkeerkosten stegen fors met 27 procent. Het aandeel van deze posten in de totale kosten van autorijden is echter niet groot.

De kosten van autorijden schommelen meer dan die van het ov. Dit komt door de sterk wisselende brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 bereikten de brandstofprijzen het hoogste niveau van de laatste tien jaar, maar de prijzen zakten weer vanaf 2015. In november van 2018 waren de brandstoffen voor auto’s 21 procent duurder dan gemiddeld in 2009.

Beeld kan veranderen
De prijsdaling van brandstof in december en de doorgevoerde btw- en accijnsverhogingen die zowel op brandstof als ov-prijzen invloed zullen hebben, zijn niet in de rapportage van het CBS meegenomen. Het beeld zal daardoor veranderen. Het CBS zal de komende maanden opnieuw actuele ontwikkelingen rapporteren.

Bron: www.ovmagazine.nl

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • Transport & Mobility Leuven organiseert thesisprijs Transport & Mobility Leuven organiseert thesisprijs Heeft u dit jaar of vorig jaar een masterthesis afgerond over verkeer en transport, veiligheid, transport en ruimtelijke planning, transporttechnologie of vrachtvervoer aan een... 20 maart Marcel Slofstra
  • Kosten van autorijden in 2019 Kosten van autorijden in 2019 Een auto rijden is natuurlijk erg prettig. U komt hiermee eenvoudig van A naar B. Veel mensen weten alleen niet dat er hoge kosten gepaard gaan bij het rijden van een auto. Door... 20 maart Redactie
  • Nieuw hoofdstuk in de verkeerskunde: Mastertrack Intelligent Mobility Nieuw hoofdstuk in de verkeerskunde: Mastertrack Intelligent Mobility Eerst was er de studie over ontwerp van de weg, daarna over het verkeer op de weg en nu informeren verkeer en wegkantsystemen elkaar. Dat vergt nieuwe vakkennis, nieuwe functies... 19 maart Nettie Bakker

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.