Prijsontwikkeling auto en ov nagenoeg gelijk

maandag 7 januari 2019
timer 2 min
De prijsontwikkeling van het openbaar vervoer en autokosten tussen 2009 en november 2018 is nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Kosten voor zowel de auto als het ov stegen in die periode meer dan de gemiddelde consumentenprijzen.

Het ov was in november 2018 zo’n 23 procent duurder dan in 2009. De kosten voor een rit met de bus, tram en taxi stegen meer dan die van een treinkaartje. Tijdens dezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg in de periode 15 procent.

Tien keer zoveel
Nederlanders besteden tien keer zoveel aan autokosten, een derde daarvan zijn brandstofkosten, als aan het openbaar vervoer. Autokosten bestaan daarnaast onder andere uit aanschafprijs, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeergeld. De verzekering van de auto was eind 2018 het meest gestegen ten opzichte van 2009 met 45 procent. Ook de parkeerkosten stegen fors met 27 procent. Het aandeel van deze posten in de totale kosten van autorijden is echter niet groot.

De kosten van autorijden schommelen meer dan die van het ov. Dit komt door de sterk wisselende brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 bereikten de brandstofprijzen het hoogste niveau van de laatste tien jaar, maar de prijzen zakten weer vanaf 2015. In november van 2018 waren de brandstoffen voor auto’s 21 procent duurder dan gemiddeld in 2009.

Beeld kan veranderen
De prijsdaling van brandstof in december en de doorgevoerde btw- en accijnsverhogingen die zowel op brandstof als ov-prijzen invloed zullen hebben, zijn niet in de rapportage van het CBS meegenomen. Het beeld zal daardoor veranderen. Het CBS zal de komende maanden opnieuw actuele ontwikkelingen rapporteren.

Bron: www.ovmagazine.nl

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.