Prijsontwikkeling auto en ov nagenoeg gelijk

maandag 7 januari 2019 Jan Willem Kerssies 68x gelezen

De prijsontwikkeling van het openbaar vervoer en autokosten tussen 2009 en november 2018 is nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Kosten voor zowel de auto als het ov stegen in die periode meer dan de gemiddelde consumentenprijzen.

Het ov was in november 2018 zo’n 23 procent duurder dan in 2009. De kosten voor een rit met de bus, tram en taxi stegen meer dan die van een treinkaartje. Tijdens dezelfde periode stegen de autokosten met 22 procent. De algemene stijging van consumentenprijzen bedroeg in de periode 15 procent.

Tien keer zoveel
Nederlanders besteden tien keer zoveel aan autokosten, een derde daarvan zijn brandstofkosten, als aan het openbaar vervoer. Autokosten bestaan daarnaast onder andere uit aanschafprijs, onderhoud, verzekering, motorrijtuigenbelasting en parkeergeld. De verzekering van de auto was eind 2018 het meest gestegen ten opzichte van 2009 met 45 procent. Ook de parkeerkosten stegen fors met 27 procent. Het aandeel van deze posten in de totale kosten van autorijden is echter niet groot.

De kosten van autorijden schommelen meer dan die van het ov. Dit komt door de sterk wisselende brandstofprijzen. Tussen 2011 en 2014 bereikten de brandstofprijzen het hoogste niveau van de laatste tien jaar, maar de prijzen zakten weer vanaf 2015. In november van 2018 waren de brandstoffen voor auto’s 21 procent duurder dan gemiddeld in 2009.

Beeld kan veranderen
De prijsdaling van brandstof in december en de doorgevoerde btw- en accijnsverhogingen die zowel op brandstof als ov-prijzen invloed zullen hebben, zijn niet in de rapportage van het CBS meegenomen. Het beeld zal daardoor veranderen. Het CBS zal de komende maanden opnieuw actuele ontwikkelingen rapporteren.

Bron: www.ovmagazine.nl

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • Europees Hof van Justitie verwerpt Duitse tolplannen Europees Hof van Justitie verwerpt Duitse tolplannen Het Hof van Justitie van de Europese Unie noemt de plannen discriminerend, omdat Duitsers gecompenseerd zouden worden via de wegenbelasting. Dat meldt de NOS.   19 juni Marcel Slofstra
  • Pier Eringa gaat van ProRail naar Transdev Pier Eringa gaat van ProRail naar Transdev Eringa is op dit moment nog topman bij ProRail, maar zal per 1 september aan de slag gaan bij TransDev, het moederbedrijf van Connexxion, Hermes en het Witte Kruis. 19 juni Marcel Slofstra
  • Nederlanders positief over deelvervoer Nederlanders positief over deelvervoer Nederlanders staan positief tegenover deelvervoer en Mobility as a Service, blijkt uit de Kwartaalmonitor Duurzaamheid van ABN AMRO. De kwartaalmonitor is een onderzoek onder... 17 juni Marcel Slofstra

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.