Pilot voor standaard protocol bij ernstige verkeersongevallen

dinsdag 21 mei 2019
timer 2 min
De gemeenten Tilburg, Alphen aan den Rijn en Velsen starten op 28 mei een pilot om te komen tot een blauwdruk voor een landelijk verkeersongevallen-protocol voor alle gemeentelijke en provinciale wegbeheerders. DTV-Consultants nam het initiatief voor deze pilot en begeleidt de implementatie en de monitoring van het protocol in de drie pilotsteden. Begin volgend jaar worden de resultaten verwacht en dan zal blijken of er een blauwdruk ligt voor een landelijk protocol.  

Hans Godefrooij, teamleider Verkeersarchitectuur bij DTV Consultants licht de pilot toe: Amsterdam kent een protocol dat we als basis namen voor een proef in drie steden. Doel is om te kijken of het mogelijk is om tot een standaard protocol te komen voor alle wegbeheerders. Het protocol dat nu in de drie steden wordt getoetst beschrijft wat er moet gebeuren na een ernstig ongeval en helpt ook om nieuwe ongevallen te voorkomen.

Protocol
In grote lijnen beschrijft het protocol de volgende handelingen:

  • De slachtoffers en/of nabestaanden moeten de aandacht krijgen waar zij behoefte aan hebben;
  • De communicatie met de slachtoffers en/of nabestaanden, maar ook richting media, moet worden gestroomlijnd
  • De wegbeheerder moet zo snel mogelijk de betreffende verkeerssituatie analyseren, of dit laten doen;
  • De wegbeheerder moet waar mogelijk op korte termijn de nodige quick-win maatregelen treffen;
  • Inzichten uit de analyse van de verkeerssituatie moeten worden gebruikt om ook andere locaties veiliger te maken en slachtoffers te voorkomen.

Blauwdruk
De blauwdruk voor een landelijk protocol wordt in de drie verschillende steden (klein, middelgroot en groot) ontwikkeld door DTV Consultants in samenwerking met betrokken slachtofferorganisaties, wegbeheerders en politie. Financiers van het project zijn: Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en Interpolis en de gemeenten Tilburg, Alphen aan den Rijn en Velsen. Vragen die in de pilot aan de orde komen zijn: wat is een ernstig ongeval en verschilt dat per gemeente? Godefrooij: “Mogelijk ligt de lat daarvoor in een kleine gemeente lager dan in een grote gemeente.”    

 
Auteur: Redactie

Begin volgend jaar zal blijken of er een blauwdruk ligt voor een landelijk standaard protocol voor wegbeheerders bij ernstige verkeersongevallen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.