Piet Heintunnel vanaf mei dicht voor vrachtverkeer

vrijdag 29 maart 2019
timer 2 min

De Piet Heintunnel voldoet niet aan de nieuwe wetgeving omtrent verkeersveiligheid in tunnels, de 'wet aanvullende regels tunnelveiligheid'. Daarom neemt de gemeente Amsterdam een aantal maatregelen, waaronder het afsluiten van de tunnel voor vrachtverkeer.

Naar aanleiding van een aantal grote tunnelbranden in de Alpen, zoals de tunnelbrand in de Mont Blanctunnel in 1999 die aan 39 mensen het leven kostte, besloot het Europese Parlement om lidstaten te verplichten tunnelveiligheid vast te leggen in nationale wetgeving. In Nederland resulteerde dit in de Wet Aanvullende Regels Veiligheid wegtunnels (WARV).

De Nederlandse regelgeving gaat een stap verder dan de Europese richtlijn. Zo is de richtlijn geldig voor alle tunnels langer dan 500 meter, maar de Nederlandse wetgeving heeft betrekking op alle tunnels langer dan 250 meter. Tevens stelt de Nederlandse wetgeving dat elke tunnelbuis éérichtingsverkeer dient te zijn, in tegenstelling tot de Europese richtlijn.

Gedoogperiode
De wetgeving gaat per 1 mei 2019 in. Omdat de Piet Heintunnel niet aan alle veiligheidseisen voldoet vraagt de gemeente aan de Omgevingsdienst om de situatie te gedogen. De Piet Heintunnel zal in 2021 grondig gerenoveerd worden. Wel neemt de gemeente Amsterdam een aantal maatregelen om de veiligheid voor weggebruikers in de tussenliggende periode te waarborgen.

Sluiting voor vrachtverkeer
De Piet Heintunnel is de verbinding tussen het centrum van Amsterdam en het Zeeburgereiland. Éen van de maatregelen is het afsluiten van de tunnel voor al het vrachtverkeer vanaf 1 mei 2019, om het risico op rookontwikkeling bij een ongeval te verkleinen. Vierhondervijftig vrachtwagenchauffeurs maken dagelijks gebruik van de tunnel. Zij kunnen vanaf 1 mei van de gebruikelijke omleidingsroute gebruik maken. Al het overige verkeer kan gebruik blijven maken van de tunnel, inclusief de tram, die een eigen tunnelbuis ter beschikking heeft.

Renovatie

De renovatie van de Piet Heintunnel is technisch complex. Vorig jaar werd duidelijk dat er meer tijd nodig is voor de voorbereiding van de renovatie. Deze werkzaamheden staan nu gepland vanaf het voorjaar van 2021 tot de zomer van 2022.


Lees hier de Wet Aanvullende Regels Veiligheid wegtunnels

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.