Panorama Nederland selecteert zeven woonwijken voor ontwerpprijsvraag

dinsdag 29 oktober 2019
timer 2 min

Zeven woonwijken zijn geselecteerd voor Panorama lokaal, de ontwerpprijsvraag waarmee het College van Rijksadviseurs stadsranden een nieuwe impuls wil geven. De zeven locaties zijn Bargeres in Emmen, Haarlem Schalkwijk, Julianadorp in Den Helder, Rotterdam Beverwaard, Tilburg Noord, Westwijk in Vlaardingen en Mosterdhof in Westervoort.

Het zijn wijken uit de jaren '60, '70 en '80 die op de rand van stad en groen liggen. De zeven uitgekozen wijken zijn toe aan revitalisatie.

De woonwijken zijn aangedragen door gemeenten, woningcorporaties, bewoners en andere betrokkenen. Het gaat om oude wijken die niet alleen opgeknapt moeten worden, maar ook klimaatbestendig gemaakt moeten worden. In deze wijken is behoefte aan betaalbare energiezuinige woningen, die ook geschikt moeten zijn voor een toenemend aantal kleine huishoudens.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “Aan deze stadsranden ligt een prachtige ontwerpopgave. De ruime opzet van deze wijken en de ligging aan het buitengebied bieden kansen om de belangrijke maatschappelijke vraagstukken van nu beter aan te pakken. Door slim te combineren is hier winst te behalen, zowel voor de wijk als voor de bewoners.”
 
Voorgedragen

De locaties konden worden voorgedragen voor de ontwerpprijsvraag door coalities, bestaande uit tenminste een gemeente en corporatie. Tilburg Noord en Haarlem Schalkwijk waren als testlocaties al bij de voorbereidingen betrokken. De andere vijf locaties zijn geselecteerd uit veertien aanmeldingen. Bij de selectie is gestreefd naar diversiteit, spreiding over het land, woonwijken uit verschillende perioden, gebieden in en buiten de Randstad, grote en kleine locaties, en verschillen in landschappelijke context.
 
Oproep aan ontwerpers
De komende weken gaan de zeven locaties aan de slag om een uitdagende opdracht te formuleren. Daarna is het de beurt aan multidisciplinaire ontwerpteams. Creatieve teams van architecten, stadsmakers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en andere creatieve denkers kunnen zich inschrijven op een locatie door een motivatie en portfolio in te sturen. Per locatie worden er maximaal drie teams geselecteerd die daarna met de opdracht aan de slag gaan, in samenwerking met de lokale coalitie en bewoners. De prijsvragen worden uiterlijk begin december uitgeschreven.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.