OVV: Vraagtekens bij veiligheid scootmobiel en elektrische bakfietsen

woensdag 16 oktober 2019
timer 2 min

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) concludeert dat ook elektrische bakfietsen en scootmobiels kampen met veiligheidproblemen. In het rapport 'Veilig toelaten op de weg - Lessen naar aanleiding van het ongeval met de Stint' stelt de Onderzoeksraad dat er onvoldoende aandacht is voor de veiligheid van licht gemotoriseerde voertuigen.

Eind vorig jaar kwamen bij een ongeluk met een stint op een spoorwegovergang in Oss vier kinderen om het leven. Daarna is de stint door de minister van IenW van de weg gehaald. De stint is afgelopen maand met aanpassingen aan de RDW aangeboden voor een hernieuwde keuring, maar de RDW heeft de stint ook in aangepaste vorm afgekeurd. De fabrikant is momenteel bezig de stint alsnog weer op de weg te krijgen.

Naar aanleiding van het ongeval heeft de Onderzoeksraad het rapport 'Veilig toelaten op de weg - Lessen naar aanleiding van het ongeval met de Stint' gepubliceerd. De OVV stelt dat het vreemd is dat bijvoorbeeld de elektrische bakfiets, die net als de stint een aantal kinderen kan vervoeren en in zowel snelheid, gewicht als functionaliteit niet veel afwijkt van de stint, zonder keuring de weg op kan.

Geen onderzoek

Ook ontbreekt onderzoek naar de gevolgen van het gebruik van dergelijke voertuigen op de verkeersveiligheid. Voor niet-toegelaten elektrische voertuigen, zoals elektrische steps of stakteboards, ontbreken cijfers en onderzoek volledig. De Onderzoeksraad pleit voor duidelijke regels, heldere communicatie en strengere handhaving op illegaal gebruik.

Tijdelijke toelating

Een van de overige aanbevelingen luidt om toekomstige toelatingen voor 'vernieuwende voertuigen' in eerste instantie voor bepaalde tijd af te geven. Vrijgestelde voertuigen zoals elektrische bakfietsen en gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen zouden in een toelatingssysteem moeten worden opgenomen.

Toelating enkel door RDW

Ten slotte wil de Onderzoeksraad dat enkel de RDW nog gaat over de toelatingen, zonder tussenkomst of bemoeienis van de minister of de Tweede Kamer.

Het onderzoeksrapport is hier te raadplegen.

Nationaal Verkeerskundecongres
Op het Nationaal Verkeerskundecongres kunt u de sessie 'Elektrische steps, speedpedelecs, hoverboards, e-bakfietsen, e-scooters en andere micro mobiliteiten. Hebben we nieuwe regels nodig?', verzorgd door Roxy Tacq (ANWB) bijwonen. Komt u ook?

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.