Oplossingen tegen wagenziekte in zelfrijdende auto's

vrijdag 5 juli 2019
timer 2 min

Twee onderzoekers van de TU Eindhoven, Nidzamuddin Md. Yusof and Juffrizal Karjanto, hebben in een gesimuleerde zelfrijdende auto's oplossingen tegen wagenziekte in zelfrijdende auto's onderzocht.

In zelfrijdende auto's is de kans op wagenziekte voor mensen die daar gevoelig voor zijn groot. Daarom hebben de onderzoekers in een mobility lab, in dit geval een auto waarin autonoom vervoer gesimuleerd werd, oplossingen bedacht tegen wagenziekte. Dit doen ze door het zogenaamde omgevingsbewustzijn van de passagier te vergroten.

De onderzoekers hebben vier apparaten ontwikkeld die de passagier op een subtiele manier informeren over zijn positie zonder dat hij naar buiten hoeft te kijken. Twee apparaten geven die informatie met visuele hints, de andere twee met trillingen.

De vier apparaten werden ieder getest met circa 20 passagiers, die elk drie keer een uur werden geobserveerd terwijl ze een film bekeken of een boek lazen op een tablet. Twee apparaten slaagden er in het risico op wagenziekte te verlagen: het Peripheral Visual Feedforward System (PVFS) (voor deelnemers die een film bekeken), en de Vibrotactile Display with Active Movement Mechanism (VDAM) (voor deelnemers die een boek lazen op een tablet).


Het PVFS bestaat uit twee rijen van 32 led-lampen links en rechts van het filmscherm, die de passagier informeren over een voorgenomen verandering van richting. De VDAM communiceert die informatie via trillingen in de onderarm en twee bewegende platen in de stoel.

Lees hier en hier meer.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.