Onderzoek naar elektrisch vervoer voor servicelogistiek

woensdag 6 maart 2019
timer 2 min
De hogescholen van Amsterdam (HVA), Arnhem en Nijmegen (HAN) zijn met ‘gas op elektrisch’ een onderzoek gestart naar de inzetbaarheid van elektrisch vervoer voor servicelogistiek zoals de bestelauto’s van installatie- en reparatiemonteurs.

Het onderzoek duurt twee jaar en wordt gefinancierd in samenwerking met Regieorgaan SIA van de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Voor het onderzoek werken de hogescholen samen met meer dan twintig partners. Doel van het onderzoek is om uit te zoeken met welke concepten, laadstrategieën en gedragsinterventies elektrisch vervoer voor servicebedrijven te realiseren is.

Een kwart van de bestelauto’s in steden
Een kwart van de bestelauto’s in steden is voor installatie-, reparatie en onderhoudswerkzaamheden. Denk aan de installatie van energie-infrastructuur in de openbare ruimte, het repareren van technische storingen in woningen en het onderhoud van kantoorpanden. Servicelogistiek is het vervoer van het personeel, materieel en materiaal voor deze werkzaamheden.

Stadslogistiek vaak nog niet duurzaam
Het wagenpark van servicebedrijven is vaak nog niet duurzaam. Dik Geelen, directeur Procurement and supply chain bij technisch installateur Unica: “Wij worden door de klimaatdoelstellingen steeds meer met duurzaamheid geassocieerd. Dan kun je eigenlijk niet met je stinkende dieselbus bij de klant aankomen.” Bovendien lijkt de ambitie 'uitstootvrije stadslogistiek in 2025' in steeds meer steden concreet te worden. De inzet van uitstootvrij vervoer bij servicelogistiek wordt van groot belang om klanten in steden te kunnen blijven bedienen.

Het midden- en kleinbedrijf werkt samen met grote servicebedrijven
De HvA en HAN gaan de komende twee jaar samen met aanbieders van elektrisch vervoer en met grote servicebedrijven nieuwe kennis ontwikkelen over de voorwaarden en mogelijkheden van EV bij servicelogistiek. Het project combineert hierbij kennis van logistieke processen, energievoorziening en het gedrag van medewerkers bij de adoptie van innovatie.

Tussentijdse resultaten van het project worden gepresenteerd op jaarlijkse evenementen zoals het International Cargo Bike Festival, EcoMobiel en het Service Logistics Summit. De eindpublicatie wordt in januari 2021 opgeleverd.

Lees ook: ZE-stadslogistiek mag minder en slimmer

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.