Nulmeting snelfietsroutes provincie Brabant

donderdag 9 mei 2019
timer 3 min
De provincie Brabant heeft laten onderzoeken wat fietsers vinden van de huidige fietsverbindingen. De nulmeting is uitgevoerd door Goudappel Coffeng.

De provincie Brabant en gemeenten gaan de komende tijd zes nieuwe snelfietsroutes aanleggen. De nulmeting is bedoeld om na een paar jaar, als de snelfietsroutes in gebruik zijn, een vergelijking te kunnen maken. Deze meting is uitgevoerd op de routes Eindhoven-Helmond, Uden-Veghel, Nistelrode-Uden. Tilburg-Waalwijk, Waalwijk-Den Bosch en Breda-Tilburg.

Resultaten nulmeting
Als totaalscore krijgen de routes een rapportcijfer tussen 5,9 en 6,7. Vooral het vergroten van de veiligheid, beter onderhoud en een hogere kwaliteit zijn verbeterpunten. Als reden om te kiezen voor de betreffende route wordt het vaakst ‘het is de kortste route’ als antwoord gegeven, direct gevolgd door ‘het is de snelste route’.


Opnieuw meten als snelfietsroutes klaar zijn

Als de routes aangelegd zijn, wordt er een nieuwe meting gehouden. Dan wordt duidelijk wat de fietsers vinden van de nieuwe routes. Behalve dit onderzoek naar de mening en ervaring van fietsers worden er ook tellingen gedaan. Hiervoor zijn tellussen op het wegdek aangebracht. Daarnaast worden ook GPS-gegevens van fietsers met een fietsapp verzameld en geanalyseerd.


Meer onderzoek
Volgende maand gaat de provincie deze nulmeting voor 3 van de 6 routes nog een keer uitvoeren, zodat er een vergelijking gemaakt kan worden tussen fietsen in de zomer en in de winter. Daarnaast zijn er inmiddels plannen ontwikkeld voor nog eens 6 andere snelfietsroutes. Ook op deze routes zal op dezelfde manier een nulmeting worden uitgevoerd.

Resultaten

Aan de hand van een beschrijving en een ‘routevork’, konden de fietsers aangeven of de nieuwe snelfietsroute een alternatief is voor de huidige fietsroute. Het aandeel fietsers waarvoor de nieuwe route (zeer) waarschijnlijk een alternatief is,

varieert van 36% (Eindhoven - Helmond) tot 55% (Veghel - Uden). Van de scholieren ziet 51% de nieuwe snelfietsroute als een alternatief voor hun huidige route en 61% denkt vaak gebruik te gaan maken van de nieuwe snelfietsroute. Van de frequente fietsers ziet 47% de nieuwe snelfietsroute als een alternatief voor hun huidige route en 58% denkt vaak gebruik te gaan maken van de nieuwe snelfietsroute.

De nulmeting is uitgevoerd in de herfst-/winterperiode tussen eind november - eind
december 2018. Op alle trajecten zijn gedurende twee dagdelen (27 november en
4 december, tussen 06.30 en 12.30 uur) flyers uitgedeeld aan de fietsers die gebruik
maken van de huidige fietsroutes. De fietsomstandigheden waren tijdens deze meetdagen niet optimaal: er waren natte perioden en het werd later op de ochtend licht (ongeveer 08.30 uur). Via de flyers zijn deze fietsers uitgenodigd om een online vragenlijst in te vullen.

Bekijk hier het hele rapport.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.