Nieuwe experimenteerwet vanaf 1 juli van kracht

maandag 1 juli 2019
timer 2 min

De nieuwe experimenteerwet, die het mogelijk maakt om onder voorwaarden met zelfrijdende auto's te experimenteren op de openbare weg, is vanaf 1 juli van kracht.

Het gaat dan om autonome voertuigen met een bestuurder buiten het voertuig, bijvoorbeeld een ov-busje waarbij een bestuurder buiten het voertuig toezicht houdt. Sinds 2015 is het al toegestaan om tests uit te voeren met zelfrijdende voertuigen, echter alleen indien er een bestuurder in het voertuig aanwezig is.

Proeven met autonome voertuigen op de openbare weg moeten worden voorgelegd aan de RDW, politie, wegbeheerder en SWOV. Pas na goedkeuring mag de proef uitgevoerd worden.

Er zijn voorwaarden aan de tests, zoals het beperken van de risico's en de bestuurder buiten het voertuig moet in bezig zijn van een geldig rijbewijs. Uitkomsten van de tests moeten altijd teruggekoppeld worden aan de RDW.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat):  "De auto van de toekomst wordt vandaag ontworpen. Zelfrijdend vervoer biedt kansen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal files door ongevallen terug te dringen. Het is belangrijk dat we onze wegen en wetgeving daar op voorbereiden. En dat we daarmee niet wachten totdat deze auto’s te koop zijn. Daarom bieden we fabrikanten nu de mogelijkheid om op de openbare weg te experimenteren met dit soort voertuigen. Waarbij de veiligheid van alle weggebruikers altijd voorop staat."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.