Nederlandse kustvissers dreigen duurzaamheidslabel te verliezen

dinsdag 8 oktober 2019
timer 2 min

Nederlandse kustvissers dreigen het MSC-duurzaamheidslabel te verliezen nadat motorfraude is geconstateerd. Dit bleek uit een rapport van de Europese Commissie.

De Marine Stewardship Counsil (MSC) geeft het MSC-duurzaamheidslabel af. De organisatie onderzoekt nu of Nederlandse kustvissers nog recht hebben op het label. Uit berichtgeving van de NOS bleek dat de Nederlandse overheid op de hoogte is van de motorfraude, die vermoedelijk al jaren speelt.

"Wij zijn geschrokken van de berichten. Wij hebben onze onderzoekers aan het werk gezet. Als zij tot de conclusie komen dat vissers de regels inderdaad overtreden, lopen ze het risico het label te verliezen.", aldus Hidde van Kersen (MSC).


De vis die in Nederlandse winkels te koop is, is over het algemeen voorzien van het MSC-label. Verlies van het label zou dan ook een grote klap kunnen betekenen voor de kustvissers.

De fraude betreft het motorvermogen. Uit rapporten blijkt dat veel Nederlandse kustvissers varen met boten die voorzien zijn van grotere motoren met meer motorvermogen. Op deze manier kunnen de vissers meer garnalen en bodemvissen vangen, maar dit levert wel schade aan flora en fauna op de zeebodem op.

Het MSC-label is alleen geldig voor een hele sector. Het label wordt niet afgegeven aan individuele vissers. Daarmee zijn vissers die zich wél aan de regels houden dubbel benadeeld; niet alleen hebben zij wel geïnvesteerd in duurzame motoren, maar desalniettemin kunnen ook zij het MSC-label verliezen.

Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Vissersbond, pleit voor een certificaat dat wel op individuele basis toegekend kan worden. "Maak een certificaat per visserman. Die kan dan bewijzen dat hij het wel of niet goed doet. Anders zullen de goeden onder de kwaden lijden."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.