Minister verzweeg fouten bij keuring stint

woensdag 25 september 2019 Marcel Slofstra 99x gelezen

Minister Van Nieuwenhuizen verzweeg dat de oorspronkelijke keuring van de stint in 2011 niet aan de eisen voldeed. Dat meldt RTL Nieuws.

Eind 2018 kwamen bij een ongeluk met een Stint op een spoorwegovergang in Oss vier kinderen om het leven. Dit was aanleiding om de stint van de weg te halen. Ondanks aanpassingen mag de stint, ook in aangepaste vorm, op dit moment nog niet de weg op.

 

RTL Nieuws meldt nu dat de oorspronkelijke keuring van de stint, in 2011, niet volgens de regels verlopen is.

 

Ministerie op de hoogte

De RDW en het ministerie van IenW lieten de stint toe op de openbare weg, terwijl uit de keuring al bleek dat niet alle aspecten van de stint aan de eisen voldeden. De stint had al bij de eerste keuring een te lange remweg.

 

RTL meldt dat bij de keuring van de stint een verkeerde berekening is gebruikt, op basis van concepteisen die vervolgens niet correct bleken. Het ministerie en de RDW waren hier in 2011 al voor de toelating van de stint van op de hoogte. 

 

Kamer niet geïnformeerd
RTL meldt dat minister Van Nieuwenhuizen op de hoogte was, maar de Tweede Kamer niet geïnformeerd heeft, ondanks de uitdrukkelijke vraag van de Tweede

Kamerleden om alle documenten te ontvangen.

 

Fabrikant ook niet op de hoogte

De minister heeft ook de fabrikant van de stint, Stintum BV, ook niet tijdig op de hoogte gesteld van het feit dat de stint al in eerste instantie niet aan de eisen voldeed. De minister informeerde de fabrikant hierover pas afgelopen voorjaar.

 

Reactie minister Van Nieuwenhuizen

De minister heeft ondertussen gereageerd op de berichtgeving. "De eisen waaraan de stint moest voldoen waren helder, maar de manier waarop deze eisen moesten worden getoetst, was niet eenduidig. We gaan ervan uit dat de vraag hoe dit proces destijds precies gelopen is, onderdeel uitmaakt van het onderzoek dat de OVV op dit moment uitvoert. De resultaten daarvan wachten we af."

 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.