Minder boetes uitgedeeld in eerste vier maanden 2019

woensdag 29 mei 2019
timer 2 min

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn bijna 2,7 miljoen bekeuringen uitgeschreven. Dat is een daling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er meer dan 3 miljoen bekeuringen uitgedeeld werden. Dat blijkt uit het eerste tertiaal overzicht verkeersboetes van 2019.

In de periode van januari tot en met april zijn 2.729.233 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Vorig jaar betrof dat nog 3.084.414 overtredingen.

Vooral het aantal op kenteken geconstateerde overtredingen is gedaald, 2,5 miljoen tegenover 2,9 miljoen vorig jaar. Het aantal staande houdingen is afgenomen vam 182.500 naar iets minder dan 175.000.  

De meeste verkeersboetes worden uitgedeeld voor snelheidsoverschrijdingen, voornamelijk door middel van flitspalen, mobiele radacontroles en trajectcontroles.

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken aan te wijzen voor de daling van het aantal overtredingen. Een oorzaak kan bijvoorbeeld zijn dat de verkeersdrukte op de Nederlandse wegen is toegenomen. Als er files staan, kan er over het algemeen niet te hard worden gereden. Daarnaast weten de meeste bestuurders op een gegeven moment waar de flitspalen en trajectcontroles staan, waardoor ze op die plek minder snel de toegestane snelheid zullen overschrijden. Verder hebben werkzaamheden plaatsgevonden, waardoor flitspalen en trajectcontrolesystemen tijdelijk hebben uitgestaan.


Het tertiaal overzicht verkeersboetes is het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes, samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.