Minder autoverkopen in eerste helft 2019

woensdag 3 juli 2019
timer 1 min

Het aantal verkochte nieuwe personenwagens is in de eerste helft van dit jaar met 10,5 procent afgenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

In het eerste halfjaar zijn ruim 226 duizend nieuwe auto's verkocht, vergeleken met bijna 253 duizend in de eerste helft van 2018. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Zowel de BOVAG als de RAI vereniging wijten de daling aan de onzekerheid over de BPM door de WLTP emissietest, die vanaf 1 september 2018 van kracht is. Door de nieuwe meetmethode valt de gemeten CO2-uitstoot over het algemeen hoger uit dan voorheen bij de NEDC-test. De hoogte van de aanschafbelasting BPM hangt samen met de CO2-uitstoot. De gemiddelde BPM op een nieuwe personenwagen is met 15 procent gestegen, van 5072 euro naar 5842 euro. Ondanks de daling van de autoverkopen zijn de totale BPM inkomsten in 2019 tussen januari en mei  inmiddels hoger dan over dezelfde periode in 2018, namelijk 995 miljoen euro ten opzichte van 991 miljoen euro. 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.