Miljoenennota: wegonderhoud, fietsstimulering en meer elektrisch rijden

dinsdag 17 september 2019
timer 2 min

Het kabinet heeft de miljoennota voor 2020 gepresenteerd. Het kabinet wil fors investeren in vervanging en renovatie van wegen, spoor, bruggen en sluizen. Ook wil het kabinet reizigers stimuleren vaker te kiezen voor de fiets, of voor de elektrische auto.

Wegen

Voor onderhoud aan wegen en wegenbouw wil het kabinet 3 miljard euro beschikbaar stellen. In 2020 moet de verbreding van de wegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere doorgaan, en wil het kabinet dat de verbreding van de A9 tussen Holendrecht en Diemen gereed is. Ook moet een groot gedeelte van de verbrede A1 Apeldoorn-Azelo open zijn.

Het kabinet wil hiermee belangrijke stappen zetten om de groei van het autoverkeer en de zwaardere belasting van het goederentransport op de weg op te vangen.

Water

Ook in vaarwegen wil het kabinet investeren, in de vorm van 100 miljoen euro extra voor groot onderhoud van vaarwegen. Zo is er bijvoorbeeld 14,5 miljoen voor de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, krijg de sluis Weurt extra onderhoud, stelt het kabinet 10 miljoen beschikbaar voor het Maas-Waal kanaal en komt er 10 miljoen beschikbaar voor het uitgestelde onderhoud aan de veerinrichtingen aan de Waddenzee.

Fietsstimulering
Om meer mensen op de fiets te krijgen, kunnen forenzen vanaf 1 januari 2020 gebruik gaan maken van de leasefietsregeling.

Elektrisch rijden
Ook de aanschaf van tweedehands elektrische auto's wil het kabinet stimuleren. Hiervoor is in een periode van 4 jaar, 100 miljoen euro gereserveerd. Dit geld zal gebruikt worden voor stimuleringsregelingen voor elektrische personen-, bestel- en vrachtauto’s. Deze regelingen zijn nog niet uitgewerkt, maar het kabinet noemt een aanschafsubsidie of laadtegoed als mogelijkheden.

Spoor

Ook het spoor wordt niet vergeten in de begroting. Het kabinet wil 2,6 miljard investeren in aanpassingen op en rond het spoor. Ook wil het kabinet dat het spoor intensiever benut gaat worden om de groei aan reizigers en goederen aan te kunnen. Het kabinet investeert dan ook onder andere in het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS, waardoor treinen veiliger, dichter op elkaar kunnen rijden.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.