Milieudefensie publiceert rapport 'Onderweg naar schoon?'

dinsdag 22 oktober 2019
timer 2 min

Volgens het rapport 'Onderweg naar schoon?', gemaakt door SEO-Amsterdam in opdracht van Milieudefensie, investeert de overheid vooral in 'vuile vormen van vervoer'. Van de ruim 11 miljard euro aan overheidsinvesteringen gaat ruim 60 procent naar wegen en 21 procent naar het spoor.

Uit hetzelfde rapport blijkt dat het transport in 2019 verantwoordelijk is voor 21 procent van de CO2-uitstoot.

De overheid investeert jaarlijks 11,3 miljard euro aan verkeer en vervoer. 6,8 miljard euro gaat naar het uitbreiden en onderhouden van wegen, viaducten en bruggen. De uitgaven aan de metro, bus, tram en spoor bedragen circa 3 miljard euro waarvan 2,3 miljard gaat naar de trein. Het grootste deel van de uitgaven, 8,4 miljard, gaat naar personenvervoer en 2,3 miljard naar vrachtvervoer.

Klimaatdoelen
Bram van Liere, campaigner Klimaatrechtvaardigheid Verkeer: “De overheid moet totaal anders gaan investeren om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Het meeste geld gaat naar de vuilste vormen van vervoer. We moeten gaan investeren in schone vormen van vervoer en vooral voor mensen in afgelegen gebieden met de minste bereikbaarheid. Dit betekent in eerste plaats investeren in schoon vervoer als bus, trams, metro’s, fietsen en in landelijke gebieden in elektrische deelauto’s. Wij moeten af van de fossiele verslaving aan asfalt.”

Operatie Klimaat
Donderdag 24 oktober start Milieudefensie met Operatie Klimaat. Vrijwilligers gaan de straat opom te praten met burgers over het klimaatbeleid. Een van de onderwerpen van gesprek is of de overheid meer geld moet steken in openbaar vervoer en fiets dan in auto.

Raadpleeg hier het hele rapport.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.