Maximumsnelheid op vier plekken omlaag na stikstofuitspraak

maandag 2 september 2019
timer 2 min
In verband met de recentelijke uitspraak omtrent het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wordt de maximumsnelheid op vier trajecten op rijkswegen verlaagd van 130 naar 120 kilometer per uur. Ook de beoogde snelheidsverhoging op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht zal voorlopig geen doorgang vinden.

De wijzigingen in de snelheden zijn door de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen gepubliceerd in de Staatscourant.

PAS-uitspraak

De Raad van State oordeelde onlangs over het PAS. Volgens de uitspraak van het hoogste gerechtshof voldoet het PAS niet aan Europese richtlijnen. Bij het verlenen van vergunning werd namelijk het verwachte resultaat van nog te nemen maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen meegenomen in de besluitvorming.

A2 Holendrecht-Maarsen

Voor het gedeelte van de A2 tussen Holendrecht en Maarssen geldt nu nog een dynamische maximumsnelheid. Overdag is de maximumsnelheid hier honderd kilometer per uur, tussen 19:00 en 06:00 is de maximumsnelheid honderddertig kilometer per uur. Om de snelheid daar te kunnen verhogen zijn maatregelen om geluidsoverlast tegen te gaan noodzakelijk. In verband met de mogelijke verhoging van de stikstofuitstoot én de nabijheid van een Natura-2000 gebied zal de voorgenomen snelheidsverhoging voorlopig in de ijskast worden gezet.

Veluwe

Op vier trajecten op de Veluwe wordt de maximumsnelheid zelfs verlaagd, van honderddertig naar honderdtwintig kilometer per uur. Het gaat dan om de A1 tussen Barneveld en Beekbergen, de A28 tussen Strand Nulde en Strand Horst, de A28 tussen Strand Horst en Hattemerbroek en de A50 tussen Beekbergen en Epe. Ook hier speelt het PAS-besluit én de aanwezigheid van een Natura-2000 gebied een grote rol in het besluit de maximumsnelheid te verlagen.

Gevolgen

We schreven al eerder over de gevolgen van de PAS-uitspraak. Zo wil Bouwend Nederland een noodwet, is de verbreding van de A27 en de A12 bij Utrecht opgeschort, zijn de plannen voor de voormalige vliegbasis Twente van de baan en is de opening van Lelystad Airport uitgesteld. Voor Verkeerskunde schreef Herbert Korbee een blog over alle ins- en outs omtrent de uitspraak.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.