Laagvliegroutes Lelystad eerder naar hoger luchtruim

vrijdag 19 april 2019 Marcel Slofstra 54x gelezen

De laagvliegroutes vanaf Lelystad Airport worden eerder dan gepland verplaatst naar hoger gelegen luchtruim. De vliegroutes in het lager gelegen luchtruim zouden eerder tot 2023 plaatsvinden, maar minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte donderdagavond bekend dat de vluchten al in 2021 of 2022 naar hoger luchtruim verplaatst kunnen worden.

Vluchten naar- en van Lelystad Airport zullen eerst enkele tientallen kilometers op een hoogte van 1800 meter vliegen. Deze situatie zou eerst tot 2023 duren. De betrokkenen provincies zijn grotendeels daarom tegen opening van het vliegveld in 2020.

 

Nieuwe afspraken

De vliegtuigen naar- en vanaf Lelystad mochten eerder niet hoger vliegen om het vliegverkeer vanaf Schiphol niet te hinderen. Deze eis is nu losgelaten door de minister. Ook mochten de vluchten geen gebruik maken van het luchtruim van Defensie. Minister van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) hebben hier nieuwe afspraken over gemaakt die het mogelijk maken de vluchten al vanaf 2021 naar hoger gelegen luchtruim te verplaatsen. In uitzonderingssituaties, zoals bij slecht weer, kan het nog wel voorkomen dat vliegtuigen vanaf Lelystad op 1800 meter vliegen. De minimale vlieghoogte blijft dan ook 1800 meter, net als nu.

 

Startbeslissing

Het besluit is onderdeel van de herziening van het luchtruim, waar de minister van Infrastructuur en Waterstaat en de staatssecretaris van Defensie een startbeslissing voor hebben ondertekend.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.