Klimaatakkoord: bijtelling elektrische auto's omhoog

donderdag 4 juli 2019 Marcel Slofstra 239x gelezen

Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft het definitieve klimaatakkoord gepresenteerd. Onderdeel van het akkoord is een verhoging van de bijtelling voor elektrische auto's.

 

Uit het klimaatakkoord: "Elektrisch rijden raakt steeds verder ingeburgerd. Mede daarom is op termijn een andere vormgeving van de autobelastingen noodzakelijk. Dit voorkomt dat een steeds kleinere groep de inkomsten opbrengt. Ook onder een nieuw stelsel moet iedereen die gebruik maakt van infrastructuur in redelijkheid bijdragen aan de kosten. Betalen naar gebruik levert volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) potentieel een bijdrage aan minder files en uitstoot."

 

Volgens het kabinet is de zakelijke markt belangrijk voor de tweedehandsmarkt. Zakelijk aangeschafte elektrische voertuigen stromen uiteindelijk door naar de tweedehandsmarkt, waar de auto's interessant zijn voor particulieren. Het kabinet wil de stimulering van de zakelijke markt richten op voertuigen die na zakelijk gebruik financieel interessant zijn voor particulieren. Er komt een regeling voor het vergoeden van laadtegoed, aanschafsubsidie of batterijgarantie.

Bijtelling

Voor elektrische voertuigen gaat de bijtelling in stappen omhoog, van 8 procent in 2020, 16 procent in 2021 en 17 procent in 2025 naar 22 procent in 2026. Vanaf 2026 is de bijtelling voor een elektrische auto daarmee gelijk aan die van conventioneel aangedreven voertuigen.

 

Motorrijtuigenbelasting

Ook de motorrijtuigenbelasting (MRB) gaat omhoog. Nu is deze nog 0 procent van het standaardtarief, in 2025 is dat 25 procent en in 2026 100 procent.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.