KiM Mobiliteitsbeeld 2019

dinsdag 12 november 2019
timer 2 min

Het KiM heeft het Mobiliteitsbeeld 2019 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vooral het treingebruik toeneemt. Nederlanders reizen binnenlands evenveel als in 2010 - de in totaal, met verschillende vervoersmiddelen afgelegde afstand bleef vrijwel gelijk. De trein is goed voor 10 procent van alle kilometers. Dat is een stijging van 14 procent.

De omvang van het goederenvervoer (ton-km) op Nederlands grondgebied groeide in de periode 2010-2018 met ongeveer 10% door de toename van de wereldhandel en het aantrekken van de bouwsector.

Fiets

Per (e-)fiets leggen Nederlanders in 2017 bijna 900 km per persoon af. De totale per fiets afgelegde afstand is tussen 2010 en 2017 met 4% gegroeid. Van de door fietsers afgelegde afstand gaat 18% per e-fiets.

Daling uitstoot én reistijdverlies per kilometer

Andere ontwikkelingen die het Mobiliteitsbeeld laten zien zijn een daling van CO2-uitstoot, net als een daling van uitstoot van andere schadelijke stoffen zoals NOx, fijnstof en zwaveldioxide. Er is meer verkeer op rijkswegen - een stijging van 15 procent - maar het reistijdverlies per afgelegde kilometer is ten opzichte van 2010 met 12 procent gedaald. De fileomvang nam toe, maar de omvang van het totale verkeer groeide harder dan de fileomvang.

Vooruitblik

Het Mobiliteitsbeeld schetst ook een vooruitblik op de komende vijf jaar. Het KiM verwacht in de periode 2019-2024 een groei van het wegverkeer met 5 procent. Ook daar verwacht het KiM de grootste toename bij het treinverkeer, met een groei van 16 procent. Op rijkswegen is de groeiverwachting 8 procent. De uitbreiding van de wegen vangt deze groei slechts gedeeltelijk op. Naar verwachting zal het reistijdverlies per kilometer op het hoofdwegennet in 2024 toenemen met 14% ten opzichte van 2018.

Lees hier het hele rapport.


 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.