Kick offs Integrale netwerken Biind

maandag 1 juli 2019
timer 3 min

In mei vonden vijf kick-offs plaats van multidisciplinaire netwerken vanuit het Biind-platform. Dit platform is een nieuwe uitgeefvorm van de uitgever van Verkeerskunde en richt zich op vraagstukken die niet aan één vakdiscipline zijn toe te schrijven. Een kort verslag van twee van deze bijeenkomsten waar professionals uit diverse vakdisciplines bijeen kwamen.

Netwerk Toegankelijkheid 
Tijdens deze kick off zijn de belangrijkste onderwerpen binnen het thema Toegankelijkheid benoemd. Als eerste kwam ‘bewustwording’ aan de orde. Een geleidelijn wordt bijvoorbeeld wel vrijgehouden, maar de gevel die als gidslijn dient, niet. Bestuurlijke prioriteit is ook van belang. Een goede manier is een ervaringsrondje maken met het bestuur, bijvoorbeeld geblinddoekt, zodat zij zelf ervaren wat er in de gemeente ontbreekt. Wat toegankelijkheid zou kunnen bevorderen is een gratis toegankelijke database met goede en slechte voorbeelden. Ook moet het makkelijk zijn om meldingen te doen. Een ander aspect aan het integrale thema toegankelijkheid is dat het eigenlijk geen eigenaar heeft. Een ideale situatie zou zijn als iedereen ambassadeur is, maar daarvoor moet nog een aantal stappen worden gezet. De Zwolse manier werkt goed. Hier is een stadsergonoom werkzaam die toegankelijkheid als voornaamste prioriteit heeft. Zij zorgt ervoor dat toegankelijkheid altijd mee word genomen. Nog een ideale situatie die wordt genoemd is dat de verschillende belangengroepen zich verenigen en ook aan tafel zitten als er plannen worden gemaakt. Daarmee blijft het startpunt liggen bij de ontwerper. Deze moet meer dan nu aandacht hebben voor toegankelijkheid. De sleutel hiervoor zit in de opleiding. 
Meer informatie over dit netwerk: manon@biind.nl 

 

Netwerk Toekomstgericht Beheer 

Traditioneel zorgde de beheerder ervoor dat de openbare ruimte schoon, heel en veilig was. Tegenwoordig is hij de spil in de gemeentelijke organisatie en speelt een belangrijke rol in het mogelijk maken van de transitieopgaven van nu: energie, duurzaamheid, toegankelijkheid of klimaat. Dat vraagt om nieuwe kennis, vaardigheden en misschien zelfs een nieuwe organisatiestructuur. In deze kick off wordt de beheerder de verbinder genoemd tussen heel veel thema’s. Voor die nieuwe rol moet de beheerder bescheidenheid loslaten en veel eerder aan tafel zitten. Bijvoorbeeld bij projectontwikkelaars die de eerste plannen maken voor nieuwe wijken, of bij woningbouwcorporaties. Zij hebben voor de komende twintig jaar vaak al scherp wat er op de agenda staat, de beheerder van de openbare ruimte heeft dat niet. De Omgevingswet wordt genoemd als een goede manier om bestaande structuren te doorbreken. Wat ook helpt zijn voorbeelden van gemeentelijke afdelingen waar het lukt om aan te haken bij nieuwe initiatieven en waar het lukt om daarvoor de traditionele budgetten te doorbreken. Meer data wordt ook genoemd als kansen voor beheer, maar tegelijkertijd wordt erkend dat er nog weinig kennis hierover is en soms ook sprake van ondoorzichtige software. Het belangrijkste is dat toekomstgericht beheer ontstaat in overleg met andere assethouders (woningcorporaties, scholen, zorginstellingen) het beheer integraal te bekijken. Worden er woningen aangepast, pakt dan ook de openbare ruimte eromheen aan, ondanks dat dat pas over twee jaar op de agenda staat. 

Meer informatie over dit netwerk: Manon@biind.nl 

 


Op 19 september komen alle netwerken bijeen om gezamenlijk kennis en ervaringen uit te wisselen.

 
Auteur: Redactie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.