Dit zijn de kansrijkste groepen voor MaaS

dinsdag 14 mei 2019 Marcel Slofstra 251x gelezen

Uit een nieuwe publicatie van het het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid blijkt dat jongeren, mensen uit hogere sociaaleconomische klassen, mensen met meerdere vliegreizen per jaar en frequente gebruikers van het openbaar vervoer de meest kansrijke groepen zijn om Mobility as a Service te gebruiken.

 

 

Behalve deze groepen blijken ook mensen die regelmatig recreatieve uitstapjes maken, zoals een bezoek aan café en restaurant of een dagje uit, kansrijk.

 

De studie is uitgevoerd door het KiM in opdracht van het MaaS-team van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Langere afstanden

Het KiM denkt dat de eerste gebruikers van MaaS zich vaker dan gemiddeld en over langere afstand verplaatsen. Ov-gebruik kan onder deze early adopters wel afnemen, omdat deze groep al relatief veel gebruik maakt van het openbaar vervoer en andere opties dankzij MaaS gemakkelijker beschikbaar zijn.

 

Niet representatief

Het reisgedrag van de eerste gebruikers is volgens het KiM niet representatief voor het reisgedrag van de groepen die eventueel later in MaaS instappen. Zorgvuldigheid is daarom geboden bij de eerste evaluaties van MaaS in de praktijk. Om andere groepen ook te bereiken zijn extra inspanningen noodzakelijk.

 

MaaS Potentie Index

Het KiM ontwikkelde en toetste voor deze studie de MaaS Potentie Index, bestaande uit vier indicatoren: innovatieve technologie via een mobiel apparaat, multimodaal reizen, gebruik van reisinformatie, en huren of delen van vervoermiddelen.

 

Deelnemers aan het Mobiliteitspanel Nederland (MPN) kregen een vragenlijst met stellingen en vragen over deze indicatoren. Dankzij de aanpak via het MPN kon er gebruik gemaakt worden van de grote hoeveelheid informatie die al bekend is over de respondenten en hun reisgedrag. De MaaS Potentie Index werd gekoppeld aan de persoonskenmerken om een selectie te maken van de meest revelante kenmerken.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • KiM Mobiliteitsbeeld 2019 KiM Mobiliteitsbeeld 2019 Het KiM heeft het Mobiliteitsbeeld 2019 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat vooral het treingebruik toeneemt. Nederlanders reizen binnenlands evenveel als in 2010 - de in totaal,... 12 november Marcel Slofstra
  • Stijging populariteit elektrische scooters Stijging populariteit elektrische scooters Elektrische brom- en snorfietsen winnen aan populariteit. In de eerste tien maanden van dit jaar was 14,7 procent van alle nieuw verkochte brom- en snorfietsen elektrisch, in... 11 november Marcel Slofstra
  • Ruim 9000 boetes in eerste twee maanden 'appverbod' Ruim 9000 boetes in eerste twee maanden 'appverbod' Tijdens de eerste twee maanden van het zogenoemde 'appverbod' zijn ruim 9000 fietsers, bromfietsers en snorfietsers beboet voor het gebruiken van een mobiel apparaat... 11 november Marcel Slofstra

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.