Handvatten om te werken aan een gezonde leefomgeving

woensdag 30 januari 2019
timer 2 min
Het autoverkeer en het fietsverkeer lopen vast, de verkeersonveiligheid neemt toe en de kwaliteit van de leefomgeving neemt af. Die trend kunnen we keren, zegt Robert Coffeng, projectmanager planvorming en mobiliteit bij Antea Groep.

De Omgevingswet, nieuwe databronnen, het gebruik van het luchtruim - en smart mobility zijn dé handvatten om te werken aan een gezonde leefomgeving, aan een gezonde stad.

 
Recente verkeersprognoses

Ook recente verkeerprognoses wijzen er nog steeds op dat het autoverkeer vastloopt, benadrukt Robert Coffeng, “en dat geldt soms ook al voor de fiets”. Oplossingen liggen hiervoor, zo stelt hij, steeds minder in het uitbreiden van de infrastructuur, want die raakt fysiek aan zijn grens. Door het vastlopen van het auto- en fietsverkeer neemt ook de verkeersonveiligheid toe. En ook hier is het laaghangend fruit allang geplukt. Bovendien is er sprake van toenemende externe hinder. “Denk aan (verkeers-)geluid en slechte luchtkwaliteit. Dit alles heeft een negatieve impact op de leefomgeving.” 
 

Duurzame mobiliteit 
Desondanks ziet Coffeng ‘contouren’ van vormen van duurzame mobiliteit die, samen met datakoppelingen, kunnen leiden tot ‘smart cities’; steden met een gezond leefklimaat. Als nieuw uitgangspunt voor het keren van deze negatieve trends, noemt Coffeng de Omgevingswet. Deze wet stimuleert beleidsmakers om hun ruimtelijke en mobiliteitsvisie en -plannen op een nieuwe manier en ook integraal “goed neer te zetten”.

De tijd dat verkeers- en vervoerexperts hun eigen plannen schreven, lijkt met de komst van de omgevingswet voorbij. Coffeng: “Deze wet zet beleidsmensen aan om samen op te trekken. Het besef van het belang hiervan groeide weliswaar in de afgelopen jaren, maar deze wet verlangt van beleidsmensen dat ze vanuit hun verschillende vakspecialismen samen een gedeelde visie op ruimte en mobiliteit opstellen en vervolgens op basis hiervan integrale plannen opstellen. Door de wet komen de inhoud van visies en plannen samen.”

Lees het hele interview met Robert Coffeng uit het Trendboek Mobiliteit 2019.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.