Hackatrain neemt autonoom vervoer onder de loep

woensdag 15 mei 2019 Marcel Slofstra 68x gelezen

De vierde editie van Hackatrain vetrekt in juli naar Berlijn. Ruim 100 deelnemers zullen zich richten op vraagstukken omtrent autonome voertuigen. Dit jaar beschikken de deelnemers over een privé-trein.

 

Hackatrain is een tweedaagse én volledig duurzame 'hackathon' die op 1 juli begint met een treinrit van Amsterdam naar Berlijn. Als onderdeel van de Hackathon doen de deelnemers Tech Open Air in Berlijn aan.

 

De vraagstukken van dit jaar zijn aangedragen door BMW, Parkmobile, Vodafone Business en TNO. Voor BMW en Parkmobile gaan de hackers aan de slag met vraagstukken omtrent autonoom vervoer in stedelijk gebied: ophalen en afleveren van passagiers en het autonoom laten parkeren van voertuigen. Voor Vodafone en TNO mogen de deelnemers innovaties bedenken voor autonoom treinvervoer.

 

Vooraf, op 7 juni in de Methaal Kathedraal in Utrecht, kunnen de deelnemers alvast kennismaken met enkele onderdelen van de vraagstukken. De officiële vraagstukken ontvangen ze op de ochtend van vertrek.

 

Privé-trein

De Hackatrain reist dit jaar met een eigen privé-trein, zodat deelnemers meteen aan de slag kunnen, zonder afleiding van andere reizigers.


Duurzaam

De organisatie wil graag zo duurzaam mogelijk werken. '“Per trein reizen is natuurlijk al heel duurzaam, maar met een vleesloos menu en compensatie van onze CO2-uistoot gaan we nog een stap verder”, aldus Amal Whyte van Hackatrain. “Bij een innovatief evenement als Hackatrain staat de toekomst voorop en daar is duurzaamheid onlosmakelijk mee verbonden.” In totaal zal er 4,7 ton CO2 worden gecompenseerd via Fair Climate Fund.

 

Winnaars
Tijdens Hackatrain gaan teams van hackers, universiteiten en bedrijven zoals BMW, Parkmobile, Vodafone Business, ING, TNO, Accenture, Arriva, @north platform autonoom vervoer Noord-Nederland en vele andere partners aan de slag met een van de twee vraagstukken. In Berlijn werken de deelnemers verder bij Beach Bar Mitte, waar op 2 juli ook de spannende ontknoping volgt. Een vakjury beoordeelt welke oplossing het hoogste scoort op innovatie, technische haalbaarheid en creativiteit.

 

Lees hier meer over de vorige editie van Hackatrain.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

  • Wat voor effect heeft Brexit op de zeehavens? Wat voor effect heeft Brexit op de zeehavens? Er zijn veel trends die op Nederlandse zeehavens afkomen: de energietransitie, toenemend protectionisme, digitalisering en nog veel meer. Het KiM onderzocht wat het effect van... 12 augustus Martijn van der Horst en Saeda Moorman
  • Consultatie wetsvoorstel implementatie Telecomcode Consultatie wetsvoorstel implementatie Telecomcode Op 16 juli 2019 is de consultatie van het wetsvoorstel implementatie van de nieuwe telecomrichtlijnen ( Telecomcode) gestart. Dit wetsvoorstel heeft grote gevolgen voor het... 9 augustus Jan Willem Kerssies
  • ‘Tijd dat de minister ingrijpt bij Kiwa' ‘Tijd dat de minister ingrijpt bij Kiwa' Kiwa, het bedrijf dat van de overheid in Nederland als enige tachograafkaarten mag leveren, houdt de prijs van die kaarten buitenproportioneel hoog, waardoor Nederlandse... 9 augustus Jan Willem Kerssies

Artikelen 7 tot 9 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.