Gemeente Almere wint prijs voor meest duurzame mobiliteit

woensdag 27 november 2019
timer 2 min

Op 27 november is Almere uitgeroepen tot de gemeente met de meest duurzame mobiliteit in 2019. Dit gebeurde tijdens de conferentie Netwerkstad Nederland van Platform31 en CROW. De gemeente neemt daarmee de ereplaats over van de vorige winnaar, de gemeente Utrecht. CROW is de organisator van deze tweejaarlijkse prijsuitreiking.

Top 10

CROW maakt elk jaar een ranglijst met de meest duurzame gemeenten op het gebied van mobiliteit. “De gemeente krijgen een score toegewezen op basis van een aantal criteria rond het mobiliteitsysteem, zoals laadpunten en deelauto’s en een aantal criteria rond de effecten, zoals klimaat en luchtkwaliteit”, vertelt Jurgen de Haan, projectmanager mobiliteit bij CROW. “Op basis hiervan maken we een ranglijst.”

De score leverde in 2019 de volgende top 10 op:

  1. Almere

  2. Nijmegen

  3. Groningen

  4. Utrecht

  5. Culemborg

  6. Delft

  7. Oegstgeest

  8. Leidschendam-Voorburg

  9. Doesburg

  10. Den Haag

Almere

Dat Almere het in 2019 zo goed doet is met name te danken aan de bereikbaarheid van het treinstation en de kwaliteit van het openbaar vervoer.

De nummer één gemeente scoort maar liefst een 9,4 op nabijheid van een treinstation. Daarnaast scoren zij ook goed op de andere doelen (klimaat, lucht, geluid en verkeersveiligheid). De 108 bussen die in Almere rondrijden zijn relatief schoon met een milieuscore van 5,4. Ook wordt er in Almere relatief veel gebruik gemaakt van de bus, tram en metro.

“Almere heeft van oudsher een infrastructuur die gericht is op bussen en fietsen”, aldus De Haan, “de effecten daarvan zie je terug in deze score. Dit zorgt er immers voor dat relatief weinig mensen gebruik maken van de auto.”

Duurzaam beleid
Het overheidsbeleid is erop gericht duurzame mobiliteit te bevorderen. Hiermee wordt geprobeerd de  groeiende mobiliteit en de effecten op het milieu, de gezondheid en de economie in evenwicht te brengen. CROW-KpVV ondersteunt daarom gemeenten bij het uitvoeren van dit beleid. Met het uitreiken van deze prijs wil CROW-KpVV gemeenten stimuleren om hun score op het gebied van duurzame mobiliteit te verbeteren.

Tool Duurzaamheidsscore
CROW-KpVV heeft voor gemeenten de ‘Duurzaamheidsscore’ ontwikkeld. Met deze tool kan een gemeente zich eenvoudig en objectief benchmarken op 12 achterliggende indicatoren. De tool is nuttig om nieuwe duurzame beleidsmaatregelen te vinden.

Bekijk de tool op Duurzaamheidsscore.

Op de website van duurzame mobiliteit komt binnenkort ook de brochure, via waar meer informatie en de volledige ranglijst te bekijken is.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.