Fietssnelwegen nog niet veilig genoeg

dinsdag 2 april 2019
timer 2 min

Snelfietspaden zijn nog niet veilig genoeg, volgens onderzoek van de ANWB. De bond onderzocht 101 kilometer snelfietsroute in negen provincies.

Het fietspad F35 tussen Hengelo en Enschede werd als 'goed' beoordeeld, het fietspad Rijnwaalpad F325 tussen Arnhem en Nijmegen kreeg de beoordeling 'redelijk tot goed'. Daarmee zijn die twee de best beoordeelde fietspaden. De fietssnelwegen tussen Amsterdam-Zaandam en tussen Groningen-Ten Boer kwamen met een 'redelijk' als beoordeling het slechtste uit het onderzoek.

In het ideale geval is een fietssnelweg minstens vier meter breed, zijn er weinig obstakels, vooral flauwe bochten en weinig kruisingen. Als er al kruisingen zijn, zou de fietser voorrang moeten hebben.

Sommige paden zijn te smal, zoals Velostrada Leiden Den Haag, Groningen - Ten Boer en Greenport Bikeway Venlo, of er staan teveel obstakels op de fietssnelweg zoals onder andere op de route Utrecht Centraal - Houten.

Alle snelfietspaden kennen stukken die de fietser moet delen met gemotoriseerd verkeerd, zogenaamde 'fietsstraten' waar de automobilist te gast is. Ook zijn sommige stukken van de fietssnelwegen 60 kilometer-wegen, zoals tussen Den Bosch en Oss.

Het ontbreekt vaak aan adequate waarschuwingen voor het kruisende verkeer. Zeker op bromfietspaden, waar ook speed pedelecs mogen rijden, is dat gevaarlijk. Ook voor fietsers onderling is de voorrang vaak niet duidelijk en eenduidig geregeld.

De ANWB heeft heeft een lijst met aanbevelingen gedeeld met de provincies. Verschillende provincies en gemeenten hebben al aangegeven hiermee aan de slag te gaan.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.