Evaluatie snorfietsmaatregel Amsterdam

donderdag 12 december 2019
timer 1 min

Sinds april 2019 zijn snorfietsers in Amsterdam aangewezen op de rijbaan. De gemeente Amsterdam heeft de resultaten van de eerste evaluatie bekendgemaakt.

"Snorfietsers houden zich goed aan de maatregel en fietsers zijn erg positief over de ruimte die op de fietspaden is ontstaan", aldus de gemeente Amsterdam.

De gemeente heeft de periode van april tot en met oktober 2018 vergeleken met dezelfde periode 2019. Waren er vorig jaar in die periode nog 100 ongevallen waarbij snorfietsers betrokken waren, dit jaar waren dit 30. Het gaat dan alleen om geregistreerde ongevallen met letsel.

Deels valt de daling ook te verklaren door een daling van het aantal snorfietsen. In januari 2018 stonden in Amsterdam 37 duizend snorfietsen geregistreerd, in oktober 2019 was dat aantal gedaald naar 26 duizend. Het aantal verplaatsingen per snorfiets is met 50 procent gedaald.

Het aantal verplaatsingen met een bromfiets is juist gestegen, met 16 procent. Het aantal ongevallen met bromfietsers is echter licht gedaald, van 79 naar 60. Daarmee is het totale aantal ongevallen onder zowel brom- als snorfietsers dus ook gedaald.

Andere gemeenten hebben ook interesse in de maatregel. Vooral Utrecht lijkt klaar te zijn om de snorfietsers ook naar de rijbaan te verplaatsen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.