Duidelijke samenhang tussen gezondheid en reisgedrag

dinsdag 24 september 2019 Marcel Slofstra 160x gelezen

Er bestaat een duidelijke samenhang tussen gezondheid en reisgedrag, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Mensen met een gezond gewicht gebruiken vaker de fiets en lopen vaker dan mensen met overgewicht.

Het KiM concludeert in het onderzoek ‘De relatie tussen gezondheid en het gebruik van actieve vervoerwijzen’ dat er een duidelijke relatie is tussen vervoerswijze en gezondheid.

Mensen met een gezond BMI fietsen en lopen vaker. Als mensen met overgewicht fietsen, is dat vaker op een e-bike. De dagelijkse mobiliteit blijkt een belangrijke factor in het krijgen van voldoende lichaamsbeweging.

150 minuten per week
Het advies van de Gezondheidsraad is om minimaal 150 minuten per week fysieke activiteit te verrichten. Ook lopen en fietsen vallen in deze categorie. Uit analyse van het Mobiliteitspanel Nederland blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders hier al aa voldoet met alleen fietsen en lopen.

openbaar vervoer
Hoe mensen reizen heeft een grote invloed op de hoeveelheid beweging die mensen krijgen. Zo halen van reizigers die in hun reispatroon vrijwel alleen de auto gebruiken slechts 7 procent de norm van 150 minuten beweging per week. Onder mensen die voornamelijk fietsen is dit maar liefst 80 procent.

Ook reizigers in het openbaar vervoer doen het relatief goed, van deze groep haalt 48% de beweegnorm al dankzij hun dagelijkse mobiliteit.

Het hele onderzoek is hier te raadplegen.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.