Drie nominaties voor de ‘Beste Bijdrage’ aan NVC 2019

donderdag 24 oktober 2019 Marcel Slofstra 311x gelezen

Drie papers, over het Rotterdamse verkeersveiligheidsmodel, ‘tijdbestedingsexperimenten in de trein’ en ‘de snorfiets naar de rijbaan’, zijn genomineerd voor de Beste Bijdrage aan het Nationaal verkeerskundecongres 2019. Op 31 oktober maakt Marco van Burgsteden, voorzitter van de Raad van Advies voor het NVC, bekend wie de bokaal voor de Beste Bijdrage NVC 2019 ontvangt.

De genomineerde papers zijn respectievelijk geschreven door Remco Smit van de gemeente Rotterdam, Mark van Hagen van NS en  Jeroen Loijen van Goudappel Coffeng. De prijs voor de Beste Bijdrage gaat jaarlijks naar de beste ‘presentatiepaper’. Dit zijn papers die inhoudelijk sterk zijn, een toegevoegde waarde hebben voor het vakgebied en ook goed onderbouwd zijn. De Raad van Advies stimuleert en beloont met deze prijs het schrijven van papers die bijdragen aan nieuwe vakkennis.

Gemeentelijk verkeersveiligheidsmodel Rotterdam
Remco Smit beschrijft in zijn paper ‘Verkeersveiligheidsmodel gemeente Rotterdam’ de aanleiding en ontwikkeling van een voorspellend verkeersveiligheidsmodel dat de veiligheid van het gemeentelijk wegennet bepaalt en stuurt met behulp van op data gebaseerde risico’s. Dit model is met eigen data en kennis ontwikkeld, waar kennis is ingebracht op het gebied van machine learning in relatie tot verkeersveiligheidsprognoses. De gemeente Rotterdam deelt graag de ervaringen en de keuzes die in dit proces gemaakt zijn en zoekt actief samenwerking met andere gemeenten, wegbeheerders en verkeersprofessionals om het model nog verder te verbeteren.  “Verkeersveiligheid is immers een gemeenschappelijke opgave”, stelt auteur Remco Smit.

Tijdbestedingsexperimenten op de trein
Mark van Hagen beschrijft in zijn paper ‘Haal meer uit je dag! Tijdbestedingsexperimenten op de trein’ dat de grootste impact op klantoordelen niet wordt bereikt met functionele verkeersverbeteringen, maar door reizigers emotioneel te raken. In de paper bespreekt hij samen met NS-collega Evelien ten Elsen, twee uitgewerkte en uitgevoerde ideeën ‘MindfullNS’ en ‘Reis je Fit’. Daarbij zorgt de MindfullNS-app ervoor dat reizigers zich kunnen onttrekken aan de dagelijks stress en geeft het Reis-je-Fit -meubilair reizigers de mogelijkheid houding en spieren te trainen tijdens het reizen, zonder dat dit heel veel inspanning vergt. De impact van beide is gemeten en stroken met de uitgangspunten. Reizigers waarderen de initiatieven, delen deze veelvuldig op social media en zouden ze structureel ingevoerd willen zien op de trein.

Snorfiets naar de rijbaan.
Jeroen Loijen beschrijft in zijn paper ‘Snorfiets naar de rijbaan’ de ‘ogenschijnlijk eenvoudige transitie met grote impact van de maatregel ‘snorfiets naar de rijbaan’ op basis van ervaringen uit Amsterdam en Den Haag. Gemeente Amsterdam heeft per 8 april 2019 de snorfiets van het fietspad naar de rijbaan verplaatst. De gemeente Den Haag wilde weten in hoeverre deze maatregel ook in Den Haag een goed idee is. Uit een onderzoek in Den Haag en Amsterdam blijkt dat deze ogenschijnlijk eenvoudige maatregel in de praktische uitwerking op straat tot verschillende dilemma’s leidt. Daarmee is het onderwerp in brede zin voer voor flinke discussies, onder meer op social media. In deze paper licht Jeroen Loijen toe hoe Amsterdam en Den Haag het onderwerp aanpakken, hoe zij de noodzaak van de maatregel onderbouwen en hoe stakeholders (binnen en buiten de gemeente) daarbij worden betrokken. Ook worden aanbevelingen benoemd voor steden die voor een dergelijk transitievraagstuk staan.

Alle NVC-papers
U vindt alle ingediende NVC-papers, evenals de volledige Raad van Advies, op deze pagina. De papers die door de RvA-werkgroep voor de paperselectie zijn geselecteerd voor een sessiebijdrage op het congres vindt u in het NVC-programma. De overige papers worden plenair gepitched voorafgaand aan iedere pauze en worden door de auteurs toegelicht bij een poster in de ontmoetingsruimte. De uitreiking van de Beste Bijdrage vindt plaats aan het eind van de congresdag.

 

Wilt u uw vakkennis ook flink bijschaven op één dag?
Meld u dan hier aan. 

 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • Amsterdam stelt vanaf november 2020 nieuwe milieuzone in Amsterdam stelt vanaf november 2020 nieuwe milieuzone in Amsterdam stelt vanaf november 2020 een nieuwe milieuzone in. Alleen minder vervuilende dieselwagens (emissieklasse 4 of hoger) mogen vanaf dan binnen de ring A10 rijden.... 18 november Marcel Slofstra
  • Ben Immers : 17 januari 1948-11 november 2019 Ben Immers : 17 januari 1948-11 november 2019 Optimist, inspirator, vrijdenker, aanjager, doorzetter, chaoot, nieuwsgierig en vooral levensgenieter. Tot het laatste moment met een tomeloze energie en nog lang niet klaar met... 18 november Nettie Bakker
  • Terugblik op het Nationaal verkeerskundecongres Terugblik op het Nationaal verkeerskundecongres Namens gastheer provincie Zuid-Holland, CROW, Verkeerskunde en Acquire Publishing willen wij u hartelijk bedanken voor uw aanwezigheid, uw enthousiaste bijdrage, de discussies... 18 november Marcel Slofstra

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.