Deelfietsen volgen via gemeentelijk dashboard

maandag 13 mei 2019 Marcel Slofstra 112x gelezen

CROW-Fietsberaad, DOVA en TU Delft hebben een landelijk toegankelijk deelfiets-dashboard ontwikkeld, waarop gemeenten kunnen inloggen om het actuele gebruik en functioneren van deelfietsen in hun gebied te kunnen monitoren. Op 25 april werd het dashboard gepresenteerd aan zo’n 25 vertegenwoordigers van overheden, onderzoeksinstellingen en deelfietsaanbieders.

 

Het deelfiets-dashboard is een ‘SaaS’, een  Software as a Service-tool dat inzicht geeft in het functioneren van deelfietsen. Dit maakt het mogelijk om binnen gemeenten te sturen op het perfecte deelfietsconcept door een of meerdere aanbieders. Het dashboard is via een login beschikbaar voor gemeenten en voor deelfietsaanbieders die hun data beschikbaar stellen.


Het deelfiets-dashboard is in opdracht van CROW-Fietsberaad en DOVA ontwikkeld, onder meer door Sven Boor van Transbits. Het dasboard dient meerdere doelen. Gemeenten krijgen met tabellen, kaarten en grafieken inzicht in het functioneren van deelfietsen en deelfietssystemen, dat wil zeggen: hoeveel deelfietsen worden er aangeboden, hoe lang staan ze ‘te huur’ in de openbare ruimte en hoeveel ritten worden ermee gemaakt? Ook kunnen overheden afspraken of vergunningsvoorwaarden monitoren,  bijvoorbeeld volgens de Leidraad gemeentelijk deelfietsbeleid.

 

Lees hier meer.

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.