College van Rijksadviseurs: Energietransitie biedt kansen

donderdag 17 oktober 2019
timer 2 min
Het College van Rijksadviseur stelt dat als we nu de juiste keuzes maken, de energietransitie ingezet kan worden om Nederland rijker, hechter en schoner te maken. Dat stelt het College in de publicatie ‘Via Parijs, een ontwerpverkenning naar een klimaatneutraal Nederland’.

Het advies van het College is om bij het kiezen van maatregelen niet alleen maar te kijken naar CO2-reductie, maar te kiezen voor lange-termijn-maatregelen die maximaal bijdragen aan de omgevingskwaliteit.

De energietransitie zorgt ervoor dat Nederland ruimte moet maken voor het opwekken van duurzame energie en nieuwe, efficiënte netwerken voor warmte en elektriciteit aan zal moeten leggen. Om dat efficiënt en effectief te laten verlopen, vindt het College van Rijksadviseurs het belangrijk dat er een inspirerend ruimtelijk beeld is dat toont hoe Nederland er over enkele decennia uit kan zien. De Rijksadviseurs hebben daarom een ontwerpverkenning laten uitvoeren naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. In ‘Via Parijs’ wordt de energietransitie verbonden met andere opgaven, zoals het verduurzamen van de landbouw, de woningbouwopgave en met de bestaande kwaliteiten van ons land.

De publicatie is een advies aan het Rijk en zijn partners, gebaserd op ontwerpend onderzoek naar een aantrekkelijk, 'postfossiel' Nederland in 2050.

Wind op zee
Ook adviseert het College om een integraal plan voor de Noordzee te maken en daarin maximaal in te zetten op de productie van windenergie op zee. De Noordzee kan Nederland in 2050 ongeveer 80% van de totale elektriciteitsbehoefte leveren, ofwel de helft van de totale energiebehoefte van ons land. Op land is het advies om windenergie geconcentreerd op te wekken in een aantal grote windparken in grootschalige, rationele landschappen. Het opwekken van zonne-energie kan via grootschalige zonne-energiecentrales op water, haven- en bedrijventerreinen en langs een aantal snelwegen. Het opwekken van zonne-energie via daken en gevels moet maximaal worden gestimuleerd. Zo kunnen zonne-energiecentrales op landbouwgrond en in natuurgebieden worden vermeden.

Lees hier het hele rapport.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.