Carbontax-model mogelijk niet gevalideerd door TNO en PBL

donderdag 28 maart 2019
timer 1 min

Zowel TNO als het PBL ontkennen het Carbontax-model, waar de subsidies voor elektrische auto's op gebaseerd zijn, gevalideerd te hebben. Dat meldt Follow the Money.

Staatssecratis Menno Snel van Financiën meldde vorige maand dat het Carbontax-model gevalideerd was door TNO en het Planbureau voor de Leefomgeving. Beide instellingen ontkennen dat echter. Het model onderschatte de verkoop van kostbare elektrische auto's, met als gevolg hoge extra kosten voor de staatskas.

Staatssecretaris Snel zei vorige maand dat "alle parameters in de zomer en het najaar van 2018 gedurende drie maanden uitvoerig zijn besproken, getoetst en op onderdelen herijkt en gevalideerd door het PBL en TNO"


Onderzoeks- en adviesbureau TNO ontkent dit na vragen van Follow The Money. In een statement laat TNO weten: "Naar de mening van TNO heeft er geen herijking en validatie van het model plaatsgevonden, maar slechts een evaluatie en een update van model-inputs. De uit het antwoord van staatssecretaris Snel op te maken suggestie dat TNO het Carbontax-model heeft gevalideerd, weerspreken wij derhalve."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.