Brandbrief voor veiliger vervoer van zeecontainers

donderdag 10 januari 2019
timer 2 min
Burgemeester Bert Wassink van Terschelling zal vandaag een brandbrief overhandigen aan minister Cora Van Nieuwenhuizen tijdens haar werkbezoek op het eiland. De burgemeesters van alle Waddeneilanden roepen in de brief op tot veiliger vervoer van containers op zee.

De Tweede Kamer ontving eerder deze week al de brandbrief. De burgemeesters verzoeken aanpassingen snel door te voeren om te zorgen voor een veilig vervoer van containers. Ze willen onder meer een beter toezicht en handhaving op het laden en sjorren van de containers. Daarnaast willen de burgemeester dat de zeecontainers worden voorzien van een gps-systeem en een chip. Containers zijn dan makkelijker te lokaliseren.

Natuur aangetast
De briefschrijvers spreken van een milieuramp van nationale omvang. Ze wijzen erop dat de natuur op de eilanden en in de Waddenzee ook de komende jaren nog aangetast zal zijn. Het gaat bijvoorbeeld om vervuiling door kleine plastic deeltjes. "Omdat plastic nooit vergaat, blijven de effecten van plastic eindeloos merkbaar", aldus de burgemeesters. Daarnaast is de bodem van de Noordzee door dit incident blijvend vervuild, zo klinkt het.

Aangespoelde producten
Vorige week spoelden er veel producten aan op de Waddeneilanden. Het containerschip MSC Zoe verloor vorige week bijna 300 containers. Tientallen containers liggen nog op de bodem van de Noordzee. Het leger en burgers hebben inmiddels 1,22 miljoen kilo afval uit de overboord geslagen containers verzameld. Niet alleen de eilanden hadden last van aangespoeld afval, ook het vasteland van Groningen en Friesland hadden ermee te maken.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.