Vlotte werkzaamheden vervroegen afsluiting afsluitdijk voor fietsers

woensdag 24 april 2019 Marcel Slofstra 249x gelezen

Minister van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) onderzoekt of met tijdelijke maatregelen op sommige dagen in de zomer de fietsroute op de Afsluitdijk toch gebruikt kan worden. De afsluiting van het fietspad was eerder noodzakelijk dan eerder voorzien.

Dit bericht is op 24 april gewijzigd; de reactie van Rijkswaterstaat is toegevoegd.

 

Rijkswaterstaat

De communicatie is in handen van Rijkswaterstaat, de opdrachtgever van het project. Woordvoerder Patricia Troost: "Rijkswaterstaat heeft voorafgaand aan de aanbesteding in 2016 met de ANWB en  fiets- en wandelorganisaties gesproken over de werkzaamheden en de mogelijke afsluiting van het fietspad.  Er is destijds ook toegezegd dat er altijd een langzaam verkeer verbinding in  stand zou blijven, mogelijk met de inzet van alternatief vervoer zoals een pendelbus."


Eerder dan voorzien 

De afsluiting van het fietspad was eerder nodig dan voorzien, namelijk al op 1 april. "Op het moment dat dit duidelijk werd, begin maart, zijn de fietsersbond en alle andere belanghebbenden daarover geïnformeerd. We hadden graag eerder gecommuniceerd maar dat was helaas niet mogelijk.", aldus Troost. "Het werk aan de Afsluitdijk is zeer omvangrijk: er worden nieuwe spuisluizen en gemalen gebouwd en bestaande spuisluizen gerenoveerd en versterkt op de plaats waar het fietspad ligt. Ook wordt de dijk verhoogd en van een nieuwe bekleding voorzien aangrenzend aan het fietspad. In opdracht van Windpark Fryslân wordt er bovendien van Breezanddijk tot Kornwerderzand een hoogspanningskabel onder het fietspad aangelegd. De ruimte op de dijk, tussen twee wateren in, is beperkt. Voor de veiligheid van de weggebruikers en de bouwers kan het helaas niet anders dan het fietspad, soms in delen en soms helemaal, af te sluiten. "

 

Open brief fietsersorganisaties
De Fietsersbond, Wandelnet, het Landelijk Fietsplatform en de wielersportbond NTFU hebben gezamenlijk in een open brief aan Rijkswaterstaat om opheldering gevraagd over de driejarige afsluiting van de dijk voor fietsers. Deze recente mededeling kwam voor alle fietsorgansaties als een ‘donderslag bij heldere hemel De organisaties vragen de sluiting korter te laten duren en om op piekmomenten - zoals tijdens de zomer of tijdens wielerrondes - het fietspad open te stellen of goede alternatieven te bieden. De Afsluitdijk  is een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland.

 

De verschillende fietsorganisaties in ons land, waaronder de Fietsersbond en het Landelijk Fietsplatform, hebben niet alleen hun ongenoegen over de afsluiting maar ook over de communicatie hieromtrent geuit. Ook de provincie Fryslan is ontevreden over de afsluiting. 

 

Minister onderzoekt tijdelijke alternatieven
Op 4 april gaf minister van Nieuwenhuizen antwoord op Kamervragen, gesteld door Kamerleden Von Martel en Van der Molen (CDA). Ze gaf aan dat de afsluiting noodzakelijk is, omdat er op veel verschillende plekken tegelijkertijd aan verschillende projecten gewerkt zal worden en de veiligheid van zowel fietsers als van de werklieden voorop staat.


Veilige openstelling
Waar het op een veilige manier mogelijk is zullen delen van het fietspad opengesteld worden. De minister onderzoekt of het met tijdelijke maatregelen mogelijk is op een aantal dagen in het hoogseizoen fietsen over de Afsluitdijk mogelijk te maken. Het is niet mogelijk de fietsroute in de zomermaanden helemaal open te stellen. Eventuele tijdelijke openstellingen zijn alleen mogelijk indien er niet gewerkt wordt en er een veilige doorgang langs de bouwplaatsen gerealiseerd kan worden.


Wielerevenementen
De minister geeft aan ook te onderzoeken of met tijdelijke maatregelen wielerevenementen, zoals de al geplande IJsselmeerchallenge, doorgang kunnen vinden. Eind april moet hier duidelijkheid over zijn.

 

Onvoldoende toegankelijk
"In de aanbesteding zijn eisen gesteld aan de toegankelijkheid voor fietsers en voetgangers. Een fietsbus voldoet volgens De Fietsersbond onvoldoende aan deze toegankelijkheidseisen. In feite wordt hiermee een van de belangrijkste recreatieve fiets- en wandelroutes van Nederland drie jaar lang zeer onaantrekkelijk, en dat is onwenselijk.”, aldus Wim Bot (Fietsersbond).

Communicatie
De fietsers worden, behalve met bebording ter plaatse, geïnformeerd via een website, social media, een voor de gelegenheid gemaakt informatieblad op relevante toeristische plekken en via de informatiekanalen van fietsersorganisaties en de ANWB.

 

De wekelijkse nieuwsbrief ontvangen?

Meld u aan voor de nieuwsbrief van Verkeerskunde en ontvang wekelijks het laatste nieuws in uw inbox.

Meer nieuws

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

  • Ook verbreding A27 en A12 bij Utrecht opgeschort Ook verbreding A27 en A12 bij Utrecht opgeschort De verbreding van de A27 en de A12 bij Utrecht gaan voorlopig niet door. Dat heeft de Raad van State besloten, omdat het onduidelijk is hoeveel de stikstofuitstoot zal stijgen... 17 juli Marcel Slofstra
  • Bestemmingsplan Twente Airport vernietigd Bestemmingsplan Twente Airport vernietigd De bestemmingsplannen voor een recreatiepark en evenementen op de voormalige vliegbasis Twente zijn door de Raad van State vernietigd. Milieuorganisaties hadden beroep... 17 juli Marcel Slofstra
  • Slimme fietsroute tussen Amsterdam en Schiphol Slimme fietsroute tussen Amsterdam en Schiphol Een slimme fietsroute moet fietsgebruik tussen Amsterdam, Hoofddorp en Schiphol stimuleren. Dankzij Internet Of Things-oplossingen is er een digitale wisselwerking tussen fiets... 17 juli Marcel Slofstra

Artikelen 1 tot 3 van 10

1 2 3 4

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.