Aantal fietsers op spoedeisende hulp toegenomen

donderdag 10 oktober 2019
timer 2 min

Vorig jaar behandelden artsen op de spoedeisende hulp 46 duizend fietsers. Ten opzichte van 2009 is dat een stijging van 31 procent. Tweederde van de slachtoffers was betrokken bij een eenzijdig ongeval.

In totaal werden in 2018 ongeveer 123 duizend verkeersslachtoffers behandeld op de eerste hulp, waarvan ongeveer de helft met ernstig letsel. Vergeleken met 2009 is dat een stijging van 18 procent verkeersslachtoffers met ernstig letsel. Deze stijging is vooral te verklaren door een toename van het aantal fietsers onder deze slachtoffers. Dit blijkt uit analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL.

Risicogroepen in het verkeer
Onder de 123.000 slachtoffers die op de SEH gezien zijn vormden de 12- tot en met 19-jarigen (17.400), 20- tot en met 29-jarigen (18.900) en 50- tot en met 59-jarigen (16.900) de grootste groepen. Kijkend naar verkeersdeelname blijkt dat fietsers veruit in de meerderheid zijn (63%), in 14 procent van de gevallen was er sprake van letsel bij een inzittende van een personenauto.

Fietsers
Het aantal fietsers dat op de SEH is behandeld als gevolg van ernstig letsel door een verkeersongeval is in 2018 gestegen tot 46.800, ten opzichte van 2009 een significante stijging van 31 procent. Ongevallen met elektrische fietsen leveren doorgaans ernstiger letsel op dan ongevallen bij traditionele fietsen. VeiligheidNL heeft deze cijfers echter gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht, en dan valt dat effect weg. De groep elektrische fietsers bestaat vooral uit oudere fietsers, die ook op 'standaard' fietsen eerder letsel oplopen. De conclusie van VeiligheidNL is dan ook dat niet de elektrische fietsen gevaarlijker zijn dan normale fietsen, maar omdat ouderen op een elektrische fiets vaker én verder fietsen, vergroten ze het risico om betrokken te raken bij ongevalen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.